Companii

ANALIZĂ ZF. Guvernul alege să facă protecţia socială în masă cu facturile la energie şi gaze încă un an de zile, dar le promite furnizorilor recuperarea pierderilor

ANALIZĂ ZF. Guvernul alege să facă protecţia socială...

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2022, 10:41 3528

În absenţa unor cifre clare legate de consumatorii vulnerabili de energie şi gaz natural, guvernul, prin schema de sprijin care s-ar putea aplica de la 1 aprilie până în martie anul viitor, continuă să facă protecţie socială în masă.

Furnizorii de energie primesc însă garanţii că îşi vor primi banii înapoi, producătorii vor plăti 80% pentru energia pe care o vând peste pragul de 450 de lei pe MWh pentru unităţile deja aflate în funcţiune, preţ confortabil în raport cu costurile, iar producătorii de gaze intră din nou în sfera de preţ reglementat. Deşi setat la un nivel ridicat comparativ cu costurile, această reglementare pe zona de gaze vine într-un an critic pentru România, în care ar fi trebuit luată o decizie privind gazul din zona de mare adâncime a Mării Negre.

„Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară insti­tu­irea unor măsuri cu caracter tem­porar, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică“, se arată în draftul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile pentru clienţii de energie şi gaze care ar putea fi aplicate în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO