Companii

Analiză ZF. Noua hartă energetică a ţării: Care este judeţul în care au apărut cei mai mulţi prosumatori din România? În fiecare zi din primele trei luni ale anului, 167 de consumatori au devenit prosumatori

Analiză ZF. Noua hartă energetică a ţării: Care este...

Autor: Roxana Petrescu

24.05.2023, 17:00 4076

♦ La finalul lunii martie, România a ajuns la 55.244 de prosumatori, cu o capacitate instalată de 636 MW, circa 5.000 de prosumatorii fiind înregistraţi în Ilfov, judeţ în care se află cea mai mare comunitate de mici producători-consumatori de energie din România ♦ În fiecare zi din primele trei luni din 2023, în medie 167 de consumatori de energie au devenit prosumatori ♦ În acest moment, românii au cel mai mic consum de energie per capita la nivelul UE, dar acest lucru se va schimba, producţia proprie de energie fiind o tendinţă care va facilita această creştere.

Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că la finalul lunii martie judeţele cu cea mai mare capacitate a proiectelor care se înscriu în categoria prosumatorilor sunt Ilfov, Timiş şi Dolj, acestea având în total aproape 11.000 de mici consumatori de energie care au devenit producători prin intermediul panourilor solare. Creşterea faţă de începutul anului este semnificativă, în contextul în care pe 1 ianuarie tot datele ANRE arătau că la acel moment erau înregistraţi circa 40.000 de prosumatori cu o capacitate instalată de 423 MW. Practic, în fiecare zi din primul trimestru al anului 167 de consumatori de energie au făcut tranziţia spre statutul de prosumatori, acesta fiind cel mai amplu fenomen în desfăşurare pe piaţa energetică locală. Mai mult, noua ediţia a programului Casa Verde Fotovoltaice abia a început, doar prin fondurile puse la bătaie anul acesta fiind estimată adaugarea altor 87.500 de prosumatori actualului club.

 

Pe ce „cheltuie“ românul energia?

„Sectorul rezidenţial reprezintă aproximativ un sfert din consumul total de energie electrică al României, iar la acest capitol ne aflăm pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte consumul anual de energie electrică pe cap de locuitor conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 - 0,7 MWh. Dintre ţările vecine, doar Moldova prezintă o valoare mai redusă a acestui indicator (0,5 MWh), pe când Ucraina se situează la 0,9 MWh, Ungaria la 1,2 MWh, Bulgaria la 1,6 MWh şi Serbia la 2 MWh“, spune Flavia Nacu, research analyst la energiaTa, ONG implicat în promovarea prosumatorilor şi a sim­plificării procesului prin care un con­su­mator devine prosumator prin intermediul investiţiilor în panourile solare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO