Companii

Analiză ZF. Harta investitorilor din piaţa românească de M&A în ultimii cinci ani. Cele mai multe tranzacţii au avut cumpărători din SUA şi Marea Britanie, cu principalii parteneri economici ai României, Germania şi Franţa, pe locurile 3 şi 4

Analiză ZF. Harta investitorilor din piaţa românească...

Autor: Cristina Roşca

25.05.2023, 18:00 117

Pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii s-au parafat anul trecut 258 de tranzacţii cu o valoare cumulară de 6,3 mld euro Astfel, 2022 a fost un an record atât în valoare, cât şi în volum, iar asta în contextul în care la nivel european şi global au fost postate declinuri semnificative, de peste 30%.

În ultimii cinci ani, pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România au fost încheiate cumulat puţin sub 1.000 de tranzacţii, iar mai bine de 40% dintre acestea au avut la cumpărare investitori din zece ţări principale, arată calculele ZF făcute pe baza datelor companiei de audit şi consultanţa EY România.

Cele mai multe dintre aceste zece ţări sunt state membre UE, aşa cum era de aşteptat de altfel. Totuşi, este surprinzătoare prezenţa la vârful clasamentului, pe poziţiile unu, respectiv doi, a SUA şi Marea Britanie, iar asta în condiţiile în care principalii parteneri economici ai României, Germania şi Franţa, se află pe locurile trei şi patru. O explicaţie poate fi faptul că foarte multe fonduri mari de investiţii au sediul fie dincolo de Ocean, fie la Londra. Totuşi, în România in­ves­titorii financiari sunt net minoritari, fiind responsabili pentru 10-15% dintre tranzacţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO