Companii

Analiză ZF. Ce se întâmplă cu preţurile materialelor de construcţii? „Cuvântul de ordine va fi «chibzuinţă», iar cererea de materiale va fi limitată“. Cutremurul din Turcia vine însă cu noi schimbări şi posibile noi scumpiri la fier, un material importat masiv de România din această ţară

Analiză ZF. Ce se întâmplă cu preţurile materialelor...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.02.2023, 00:07 14111

Din 2021 încoace, pe fondul problemelor de aprovizionare şi de producţie ridicate de pandemie şi de război, materialele au ajuns să se scumpească chiar şi de câteva ori Redimensionarea nevoii de cumpărare în a doua jumătate a anului 2022 a făcut ca, la debutul lui 2023, să aibă loc o creştere a preţurilor mai temperată comparativ cu cea din ianuarie 2022.

După un carusel al scumpi­rilor prin care au trecut materialele de construcţii în ultimii doi ani, dezvoltatorii, dar şi cetăţenii de rând care aveau în plan să înceapă o construcţie se vor gândi de mai multe ori înainte de a-şi pune planurile în aplicare în perioada următoare. Consecinţa va fi o cerere mai scăzută de materiale, iar cutremurul din Turcia face situaţia şi mai dificilă.

„Cuvântul de ordine va fi «chibzuinţă» şi atât marii dezvoltatori, cât şi persoanele fizice se vor angrena în proiecte de construcţii doar după ce se vor asigura că pot face faţă tuturor provocărilor. Cheltuind chibzuit, cererea de materiale de profil va fi una limitată, astfel că furnizorii vor fi nevoiţi să vină în întâmpinarea consumatorului cu politici de reducere a preţurilor, cu campanii promoţionale atractive, cu produse cu caracteristici tehnice performante ce pot scădea preţurile de consum pe metru pătrat construit şi chiar cele cu manopera“, spune Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.ro, o platformă online de consultanţă în vânzarea de materiale de construcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO