Companii

Analiză ZF. Nicio scară de bloc fără laborator medical: 500 de noi unităţi în cinci ani, dar fondurile tot nu ajung nici pentru o hemoleucogramă decontată

Din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, care în 2021 a fost de 45 miliarde de lei, cheltuielile pentru asistenţa medicală pentru specialităţi paraclinice, care include medicina de laborator, au fost în 2021 de 884 mil. lei, adică mai puţin de 2% din tot bugetul Casei.

Autor: Georgiana Mihalache

02.08.2022, 11:30 178

♦ Listele cu pacienţi care aşteaptă plafon pentru analize uzuale de sânge se întind pe una, două luni ♦ „Mai încercaţi, este dificil de găsit loc. Aşteptăm o nouă alocare, dar de câteva luni nu s-au suplimentat fondurile“, spun angajaţii din call centerele marilor spitale private. La stat nu răspunde nimeni.

În ultimii cinci ani au apărut aproa­pe 500 de noi laboratoare medicale, cifră care include unităţile din sistemul public şi cel privat, din datele de la Institutul Naţional de Statistică. În total, în România sunt 4.477 de la­bo­ratoare, iar cele mai mul­te sunt în Bucureşti - una din patru unităţi.

Totuşi, creşterea numărului de labora­toare medicale nu se traduce în servicii mai accesibile pentru pacienţii români, care fie plătesc în sistemul privat de sănătate, deşi au plătit contribuţii sociale, fie aşteaptă chiar şi două luni pentru un loc la nişte analize uzuale, de sânge.

În sistemul public, un pacient reuşeşte cu greu să se programeze pentru analize, în contextul în care la telefoanele din spitale nu răspunde nimeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO