Companii

ANALIZĂ ZF. O altă piaţă care beneficiază de Campionatul European de Fotbal: berarii aşteaptă creşteri de consum în iunie, prima sursă de optimism după mai mulţi ani de scăderi

Piaţa berii a continuat şi ea să scadă în 2023 pentru al doilea an consecutiv, scăderi care au venit după doi ani de stagnare în vânzări.

Piaţa berii a continuat şi ea să scadă în 2023 pentru al doilea an consecutiv, scăderi care au venit după doi ani de stagnare în vânzări.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.05.2024, 18:00 90

La cel mai recent Campionat European de Fotbal, cel din 2020, consumul de bere a fost de 1,78 de milioane de hectolitri în luna iunie, conform datelor de la Asociaţia Berarii României. Asta înseamnă că în 2020 luna iunie a adus circa 10% din vânzările de bere înregistrate anual.

Campionatul European de Fotbal care va avea loc în Germania în perioada 14 iunie – 14 iulie aduce speranţe de creştere a consumului şi pentru industria berii, un domeniu care în ultimii ani a avut de suferit pe fondul pandemiei şi scăderii puterii de cumpărare a românilor. Însă, deşi vremea şi puterea de cumpărare sunt motive de îngrijorare pentru berari, aceştia aşteaptă vânzări mai mari mai ales că iunie şi iulie reprezintă vârfuri de consum.

„Luna iunie, cea în care începe şi Campionatul European de Fotbal, dă startul sezonului estival, care, istoric vorbind, este cel mai semnificativ în privinţa consumului de bere. Este însă dificil să anticipăm procente exacte, mai ales în acest an, pentru că ne aflăm într-o perioadă de contracţie a consumului de bere în general. Acesta depinde de puterea de cumpărare a românilor. Din păcate, anul acesta, ca şi anul anterior, aceasta este afectată de inflaţie. Dar ne aşteptăm, desigur, la o creştere în perioada acestei competiţii, cu un vârf în iulie, care tradiţional este luna cu cel mai mare consum de bere“, a spus Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, care reuneşte cei mai mari jucători din producţia de bere şi de materii prime pentru bere. Ea adaugă că la cel mai recent Campionat European de Fotbal, cel din 2020, consumul de bere a fost de 1,78 de milioane de hectolitri în luna iunie. „Şi asta în condiţiile în care a fost primul an de pandemie, unde consumul s-a mutat în mare parte din HoReCa în retail. Faţă de luna similară din 2019, când nu am avut această competiţie, a fost o creştere de 2%“, a completat ea. Practic, în 2020 luna iunie a reprezentat circa 10% din totalul consumului anual de bere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24