♦ Zona Dăbuleni asigură un sfert din producţia de pepeni a României ♦ Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri şi hipermarketuri şi costă între 3 şi 4 lei/kg, însă pepenele „made in Dăbuleni“ lipseşte din ofertă ♦ Suprafaţa cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat şi cu producţia, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.
Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, judeţul Dolj, se fac anual 100.000 - 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producţia totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în pieţe sau la angro, în marile reţele de magazine lipsind total.
„Din 15 iunie am început să culegem pepenii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producţia în pieţe şi către intermediari, care vând şi în pieţe, şi în supermarketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu şi în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii şi ei nu au venit către noi“, a afirmat Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.