Companii

ANALIZĂ ZF. Perspective total diferite. Majoritatea fondurilor de private equity din România văd anul 2023 ca pe un an de achiziţii, pe când în Europa pariul investitorilor financiari e pe exit

ANALIZĂ ZF. Perspective total diferite. Majoritatea...

Autor: Cristina Roşca

09.05.2023, 00:07 377

♦ Fondurile de private equity din România caută să investească în special în tehnologie, sănătate, FMCG şi retail ♦ Principalul factor care influenţează activitatea acestor investitori financiari pe plan local este disponibilitatea unor ţinte atrăgătoare ♦ Spre comparaţie, fondurile din Europa consideră mai importantă disponibilitatea finanţării.

Majoritatea fondu­rilor de private equity din România se aşteaptă să realize­ze achiziţii pe plan local în 2023, investitorii financiari uitându-se atât la preluarea de noi companii (50% dintre cei intervievaţi), cât şi la dezvoltarea firmelor din portofoliu prin achiziţii de tip bolt-on (92%), arată studiul Roland Berger - European Private Equity Outlook 2023.

Compania de consultanţă în management Roland Berger este la cea de-a 14-a ediţie consecutivă a acestui studiu, care însă în România este realizat acum pentru prima dată.

„Am ales să realizăm şi în România acest studiu pentru că am observat un interes mai mare din partea fondurilor de private equity pentru piaţa locală. Noi avem interacţiuni continue cu fondurile, fiind de multe ori implicaţi în tranzacţii pe zona de commercial due dilligence, aşa că am primit feedback din partea lor. Vedem un apetit în creştere din partea majorităţii fondurilor de private equity active în România“, spune Szabolcs Nemes, partner şi managing director al Roland Berger România.

El adaugă că răspunsurile primite din partea fondurilor de private equity din România arată că perspectivele sunt mai optimiste local decât în restul Europei. Circa 70% dintre fondurile active local au răspuns studiului Roland Berger. Este vorba de fonduri de private equity care au activitate în România, nu şi de cele de venture capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO