Companii

Analiză ZF. Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au firmă înregistrată în România. De ce lucrează giganţi precum H&M şi Philip Morris prin reprezentanţi fiscali sau companii de tip „GMBH“ ori „BV“?

Analiză ZF. Peste 60 dintre cei mai mari 500 de...

Autor: Cristina Roşca

14.04.2022, 16:00 311

În total sunt circa 60 de astfel de cazuri în topul celor mai mari 500 de exportatori, companii care ţin în spate aproape 75% din totalul exporturilor locale, evaluate la 75 mld. euro în 2022 Este cazul atât al unor companii care nu au deloc firme înregistrate în România, cât şi al unora care deşi au activitate importantă locală, preferă acest model Întrebarea este de ce? ♦ UPDATE: Philip Morris: Reprezentarea fiscală a unei entităţi nerezidente nu aduce avantaje fiscale.

Companii înre­gis­trate în Germa­nia (cu extensia Gmbh), în Olanda (BV), Marea Bri­tanie (LTD), Franţa (SAS) sau Italia (S.P.A.) îşi fac loc în topul celor mai mari 500 de exportatori locali. Alături de ele se găsesc şi grupuri care operează importurile prin reprezentanţi fiscali. În total sunt circa 60 de astfel de exemple în topul celor mai mari 500 de exportatori locali. Este vorba de companii străine care nu sunt înregistrate în România – cu SRL-uri sau SA-uri -, dar care cumpără produse autohtone pe care apoi le trimit peste graniţă.

„Legislaţia fiscală, inclusiv cea europeană, prevede obliga­tivitatea numirii unui repre­zentant fiscal pentru firmele din afara UE care, deşi au o activitate specifică în România, nu operează prin entităţi legale înregistrate local. În aceste situaţii se pot regăsi, de exemplu, firme internaţionale care au o activitate puţin dezvoltată, ocazională sau care doresc intrarea rapidă pe piaţa din România“, explică Ci­prian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory. Totodată, există şi firme europene care preferă să lucreze astfel. El adaugă că avantajul principal al operării printr-un reprezentant fiscal este dat de eliminarea costurilor fixe generate de o entitate legală, precum salarii, chirii etc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO