Companii

ANALIZĂ ZF. O poartă de dezvoltare pentru producătorii de cartofi: românii consumă chipsuri de peste 1,9 mld. lei, iar o parte sunt produse din cartofi româneşti. Care este totpul celor mai vândute branduri de chipsuri

Pentru un kilogram de chipsuri sunt necesare 3,5 kilograme de cartofi, conform ultimelor date.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.05.2023, 00:07 375

Cei mai mari doi producători de chipsuri, Star Foods EM (PepsiCo) şi Intersnack, colaborează cu fermieri locali, în timp ce alte branduri realizează chipsurile din granule de cartofi sau cartofi deshidrataţi Datele INS arată însă că producţia de cartofi a scăzut în ultimii ani.

Românii au lăsat în magazine peste 1,9 miliarde de lei anul trecut pe chipsuri, o piaţă care în ultimii ani a fost în continuă dezvoltare, arată datele companiei de cercetare Euromonitor International. Anual, românii consumă aproximativ 21.000 de tone de chipsuri din cartofi, consumul crescând an de an începând cu 2018, conform companiei de cercetare. Cea mai mare parte din acest consum este acoperită din producţia internă având în vedere că jucătorii-lider au fabrici în România. Cei mai mari doi jucători pe piaţa de chipsuri sunt Star Foods EM, deţinut de gigantul PepsiCo, şi Intersnack România, subsidiara locală a grupului german cu acelaşi nume. Brandurile produse de aceşti doi giganţi, Lay’s şi Chio, ocupă primele poziţii în clasamentul celor mai vândute branduri. Pentru realizarea acestora, cei doi jucători folosesc cartofi româneşti.

„Când spun PepsiCo oamenii se gândesc în principal la băuturi răcoritoare, dar PepsiCo este mai mult de atât, avem în portofoliu şi produse alimentare şi folosim foarte multe produse agricole. În România, PepsiCo lucrează cu 25 de fermieri care cultivă cartofi pe mai mult de 1.000 de hectare în şase judeţe, dar folosim şi ulei din floarea-soarelui, porumb şi sfeclă de zahăr pentru zahărul necesar fabricării băuturilor“, spunea Silviu Popovici, românul care conduce operaţiunile PepsiCo în Europa. PepsiCo deţine prin intermediul companiei Star Foods EM o fabrică în Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO