♦ În luna august a acestui an, preţurile din restaurante, cafenele şi cantine sunt cu 10,78% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut ♦ În august 2023, inflaţia anuală în domeniu era de 15,7%, iar în august 2022 sărise de 11%.
„Am fost recent la restaurantul Chocolat din zona Ateneu şi am plătit 79 de lei pe o cafea şi o apă. Am crezut iniţial că e o greşeală. Apa era într-adevăr Evian (la 750 ml – n.red.), dar aş fi preferat să nu fie“, spune un antreprenor local, care adaugă că preţurile din Bucureşti au ajuns să fie comparabile cu cele din Paris, lucru care acum câţiva ani nu se întâmpla.
În ultimii doi-trei ani, marcaţi de inflaţie record, preţurile din restaurante, cafenele şi baruri au crescut văzând cu ochii, în unele cazuri dublându-se sau chiar triplându-se. Aşa se face că o cafea a ajuns să coste şi peste 20 de lei (un cappuccino), iar pentru o ciorbă, un român poate scoate din buzunar chiar şi 50 de lei (echivalentul a 10 euro).
Antreprenorii şi executivii din HoReCa au pus scumpirile pe seama creşterii preţurilor la utilităţi şi pe seama majorării salariilor, dar au fost şi voci care au recunoscut că e vorba şi de „greedflation“, mai exact de dorinţa acţionarilor de a capitaliza pe seama apetitului oamenilor de a ieşi în oraş postpandemie.