Companii

Analiză ZF. Preţurile din restaurantele şi cafenele din România, la raport: De mai bine de doi ani, lună de lună, inflaţia din ospitalitate sare de 10%. Dacă în august 2021, o ciorbă costa 20 de lei, astăzi ea este 28,5 lei, adică cu 42,5% mai mult. Cât se mai pot duce preţurile în sus?

 Analiză ZF. Preţurile din restaurantele şi cafenele...

Autor: Cristina Roşca

07.10.2024, 19:52 680

În luna august a acestui an, preţurile din restaurante, cafenele şi cantine sunt cu 10,78% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut În august 2023, inflaţia anuală în domeniu era de 15,7%, iar în august 2022 sărise de 11%.

„Am fost recent la restau­rantul Chocolat din zo­na Ateneu şi am plătit 79 de lei pe o cafea şi o apă. Am crezut iniţial că e o greşeală. Apa era într-adevăr Evian (la 750 ml – n.red.), dar aş fi preferat să nu fie“, spune un antreprenor local, care adaugă că preţurile din Bucureşti au ajuns să fie comparabile cu cele din Paris, lucru care acum câţiva ani nu se întâmpla.

În ultimii doi-trei ani, marcaţi de inflaţie record, pre­ţurile din restaurante, ca­fenele şi baruri au crescut văzând cu ochii, în unele cazuri dublându-se sau chiar triplân­du-se. Aşa se face că o cafea a ajuns să coste şi peste 20 de lei (un cappuccino), iar pentru o ciorbă, un român poate scoate din buzunar chiar şi 50 de lei (echivalentul a 10 euro).

Antreprenorii şi executivii din HoReCa au pus scumpirile pe seama creş­terii preţu­rilor la utilităţi şi pe seama majo­rării salarii­lor, dar au fost şi voci care au recunoscut că e vorba şi de „greedflation“, mai exact de dorinţa acţionarilor de a capitaliza pe seama apetitului oamenilor de a ieşi în oraş postpandemie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro