Companii

Analiză ZF. Primele cinci reţele de farmacii au trecut de 2.200 de unităţi împreună în 2019 şi acoperă 27% din piaţa totală

ANALIZĂ

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Georgiana Mihalache

25.07.2020, 01:00 633

 Clasamentul primelor cinci reţele după numărul de unităţi este dominat în continuare de antreprenori locali, precum Catena, Dona şi Ropharma ♦ În top îşi fac loc şi două afaceri care fac parte din grupuri internaţionale, în urma tranzacţiilor din ultimii doi ani ♦ Cota de piaţă din total a primilor cinci jucători a fost de 27% în 2019, dublă faţă de acum un deceniu.

Trei din zece farmacii de la nivel na­ţional aparţin unuia dintre pri­mii cinci jucători ca număr de unităţi, după ce în ultimii cinci ani marile reţele şi-au adău­gat cumulat circa 200 de unităţi noi în ur­ma tranzacţiilor din piaţă, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor primite de la companii.

Astfel, Catena, Dr. Max (Sensiblu), Dona, Help Net şi Ropharma şi-au con­solidat poziţia în piaţă prin achi­ziţii ale jucătorilor mici, far­maciile indepen­dente care nu au rezistat în piaţa con­curenţială a far­maciilor.

În plus, marile reţele au profitat şi de dez­­voltarea marilor centre comerciale, având puterea economică să plătească chi­riile din malluri, unde au avut acces la un flux mare de oameni. Sensiblu şi Help Net au des­chis cele mai multe farmacii în cadrul mallurilor din Bucureşti, cu 16, respectiv 11 uni­tăţi în centrele comerciale, din totalul de 19 astfel de spaţii analizate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO