Companii

ANALIZĂ ZF. Producţia de vin a României a scăzut cu 4% în 2019: În Europa doar Portugalia e pe plus, marii jucători au pierdut între 15 şi 24%

ANALIZĂ ZF. Producţia de vin a României a scăzut cu...

Autor: Cristina Roşca

14.11.2019, 18:40 529

♦ România a produs anul acesta 4,9 milioane de hectolitri de vin, cu 4% mai puţin decât în 2018, potrivit primelor estimări ale Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV) ♦ Totuşi, aceasta este a doua cea mai bună producţie din ultimii cinci ani ♦ România rămâne al 6-lea producător de vin din Europa, însă după declinul din 2019 s-a distanţat de Portugalia, ocupanta locului 5, singura ţară pe plus dintre cele analizate de OIV.

„În Uniunea Europeană vremea nefavorabilă - atât îngheţ, cât şi secetă - a impactat producţia de vin din 2019, care a fost sub medie. Astfel, în volum aceasta este evaluată la 156 de milioane de hectolitri, adică 60% din producţia mondială, cu circa 15% sub nivelul din 2018“, spun oficialii OIV.

Anul 2018 a fost unul excepţional pentru această industrie, atât cantitativ cât şi calitativ. Rezultatele din acest an indică însă - cu mici excepţii - o producţie chiar sub media ultimei perioade în ţările UE, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai importante declinuri au fost postate de liderii mondiali Italia (-15%), Franţa (-15%) şi Spania (-24%), însă cu excepţia Portugaliei şi celelalte ţări au în­re­gistrat scăderi. Totuşi, giganţii europeni nu doar că au o producţie mai slabă în 2019 com­parativ cu anul anterior, ci aceasta este sub media ul­timilor cinci ani. Restul ţărilor - Germania, Austria, România sau Ungaria - au postat scă­deri de producţie în 2019, însă valorile sunt în media sau chiar peste media ultimilor cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO