Companii

ANALIZĂ ZF. Puterea de cumpărare a scăzut în 2022 pentru prima dată după 2011. Unu din patru lei cheltuiţi de o familie din România merge pe mâncare şi băuturi nonalcoolice

Scumpirea alimentelor îi lasă pe români fără bani pentru altceva

ANALIZĂ ZF. Puterea de cumpărare a scăzut în 2022...

Autor: Cristina Roşca

15.03.2023, 17:00 3455

♦ România este ţara din UE care cheltuie cel mai mult pe mâncare şi băuturi nonalcoolice ca pondere în total buget de cheltuieli per gospodărie ♦ Spre comparaţie, media UE este la 14,3% ♦ Scumpirile record din 2022 au făcut ca românii să fie nevoiţi să aloce şi mai mult din buget pe hrană, dovadă că scade puterea de cumpărare şi rămân mai puţini bani pentru alte aspecte precum educaţie, cultură şi sănătate.

În 2022, un an marcat de inflaţie record şi de scumpiri la alimente de bază de până la 30-50%, o familie din România a trebuit să aloce un sfert din bugetul de cheltuieli pentru a-şi asigura hrana cea de toate zilele. Ponderea în totalul bugetului de cheltuieli a crescut anul trecut pentru prima dată după 2011, urcând la 25%, versus 24,8% în 2021, arată datele de la Biroul European de Statistică Eurostat.

România este una dintre patru ţări pentru care există deja date aferente lui 2022, alături de Islanda, Norvegia şi Malta. Este interesant de remarcat că în aceste trei ţări din urmă, afectate şi ele de inflaţie, ca de altfel o bună parte din întreaga lume, pon­derea cheltuielilor cu hrana în total buget de cheltuieli a scăzut, semn că scum­pirile nu au afectat puterea de cumpărare a cetăţenilor lor. Spre exemplu, în Malta, ponderea a scăzut de la 14,1% la 13,5%, iar în Norvegia de la 12,5% la 11,4%.

Acest lucru este posibil şi dacă fiecare go­s­podărie a ajustat consumul – oamenii au cum­părat mai puţin ori mai ieftin -, dar şi dacă bugetul total de cheltuieli a crescut ca ur­mare a majorărilor salariale sau a veniturilor în general. Mai exact, oamenilor le-a cres­cut mai rapid bugetul de cheltuieli (au avut mai mulţi bani) decât au crescut pre­ţu­rile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO