Companii

Analiză ZF. Radiografia pieţei de îngheţată: producţia de îngheţată a ajuns la 73 mil. euro în 2021, dar România importă aproape cât produce. Producţia de îngheţată a României a scăzut în ultimii ani, în timp ce importurile au fost pe o pantă ascendentă

Lupta pe piaţa îngheţatei se dă între jucătorii internaţionali precum Unilever şi Nestlé, între producătorii români - companii medii în domeniu -, între retailerii care au cam un sfert din vânzări cu mărcile lor private şi între micile gelaterii.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

02.09.2022, 18:00 169

În total, în acest sector activează peste 270 de firme producătoare, iar cele mai mari fabrici sunt parte a unor grupuri internaţionale Au apărut în ultimii ani şi afaceri mai mici, cum este Cremola din jud. Teleorman, care se luptă cu giganţii pentru un loc în lăzile frigorifice.

Producţia de îngheţată a României, unde activează branduri pre­cum Betty Ice, Alpin sau Top Gel, s-a situat în 2021 la 33,7 mi­lioane de litri cu o valoare de 73 de milioane de euro, conform datelor Eurostat. Producţia a fost în ultimii ani în scădere, astfel că faţă de 2017 cantitatea de îngheţată realizată de fabricile locale s-a redus cu 30%, în timp ce valoarea s-a diminuat cu 7%, potrivit analizei ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO