♦ Producţia internă de gaze şi cantităţile extrase din depozite au acoperit în totalitate cererea internă din 2024, o premieră a ultimilor ani ♦ Mai mult, România a avut un export net de gaze, de 6 milioane de metri cubi, marginal desigur, dar care arată un echilibru fragil la nivelul pieţei. Poate fi menţinută situaţia?
Principalii indicatori din piaţa gazelor din 2024 aduc o surpriză prin faptul că faţă de ultimii ani, producţia internă, alături de gazele extrase din depozitele de înmagazinare au putut acoperi cererea internă.
Datele furnizate de Transgaz, la solicitarea ZF, arată că anul trecut, consumul intern a fost de 9,9 miliarde de metri cubi, o creştere de 2% faţă de 2023, încă sub nivelul din 2022 care a lovit masiv industria prin explozia preţurilor. Mai departe, producţia internă a reuşit să bifeze o creştere faţă de 2023, până la un nivel de 9,37 de miliarde de metri cubi. În 2023, producţia internă a fost de circa 9,3 miliarde de metri cubi.
Cine realizează această producţie?
Romgaz, companie deţinută de statul român, este cel mai mare producător de gaze din România, iar anul trecut a avut rezultate operaţionale foarte bune. Astfel, compania a extras 4,96 miliarde de metri cubi, faţă de cele 4,78 de miliarde de metri cubi din 2023. Creşterea producţiei a fost influenţată de finalizarea lucrărilor de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive, ceea ce a permis punerea în producţie a şapte noi sonde, şi de reactivarea unui număr semnificativ de sonde prin lucrări specifice de investiţii în sonde.