Companii

Analiză ZF: Top 10 reţele de librării au vândut cărţi şi papetărie de 330 mil. lei în 2018, în creştere cu 10%. „Tendinţa actuală este una de creştere, dar şi de concentrare a pieţei în mâinile câtorva jucători foarte mari.“

Librăria Cărtureşti din Centrul Vechi din Capitală

Librăria Cărtureşti din Centrul Vechi din Capitală

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.09.2019, 07:00 564

Cele mai mari zece reţele de librării din România au avut în 2018 afaceri cumulate de 331 mil. lei (circa 72 mil. euro), cu 10% mai mult faţă de anul anterior, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Împreună, reţelele incluse în analiza ZF au 183 de librării funcţionale, cu aproximativ 20 mai multe faţă de vara anului trecut, după mai multe deschideri care au avut loc în ultimul an.

„Tendinţa actuală (a pieţei - n. red.) este una de creştere, dar şi de concentrare a pieţei în mâinile câtorva jucători foarte mari. Retailul online va creşte ca importanţă şi mai mult decât în prezent, dar este loc şi pentru librării şi alte forme de distribuţie într-un peisaj altfel sărac în puncte de acces fizic“, spune Raul Pavel, buyer and trend analyst la Cărtureşti, liderul pieţei. 

Toate reţelele concurează pe o piaţă locală a cărţii estimată la 80ñ100 mil. de euro, potrivit datelor de la jucătorii din piaţă, număr care include şi vânzările de manuale şcolare. Este însă posibil ca această valoare să fi urcat cu 10-15% în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO