Companii

Analiză ZF. De unde vin banii pe piaţa locală de M&A şi unde se duc: Investitorii locali au investit în 2022 în România aproape la fel de mult ca străinii, 1,9 mld. dolari. Ziarul Financiar va organiza pe data de 15 mai 2023, alături de EY România, o nouă ediţie a conferinţei anuale ZF Top Tranzacţii

Analiză ZF. De unde vin banii pe piaţa locală de M&A...

Autor: Cristina Roşca

10.05.2023, 00:05 298

Pe piaţa autohtonă de fuzi­uni şi achiziţii, investitorii locali au realizat anul trecut 119 tranzacţii, cu o valoare cumulată de circa 1,9 mld. dolari. Spre compara­ţie, investitorii străini au scos din buzunare o sumă similară, 1,9 mld. dolari, pentru un număr identic de acorduri, arată o analiză a companiei de analiză şi consultanţă EY.

Conform datelor ZF, este o pre­mieră că cele două tipuri de investi­tori se „bat“ cu forţe egale pe o piaţă unde, de obicei, străinii erau domi­nanţi în valoare, la cei locali în volum.

Acest lucru este confirmat şi de evoluţia de anul trecut când tran­zacţiile inbound (investitori străini care investesc în România) au fost mai numeroase în volum (38%), însă în valoare a existat un declin (22,2%). Spre comparaţie, deal-urile de tip do­mestic (investitori locali care inves­tesc în România) au crescut mai ti­mid în volum (6%), dar au „ex­plo­dat“ în valoare (210,5%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO