Companii

Analiză ZF. Se vede luminiţa spre independenţa energetică? În 2024 s-au montat aproape 2.000 MW noi. Pentru prima dată, cărbunii nu au mai fost pe minus, s-a spart gheaţa în eoliene, stocarea mişcă. 2025 ar putea fi un an record

Analiză ZF. Se vede luminiţa spre independenţa...

Autor: Roxana Petrescu

16.02.2025, 10:05 4683

♦ Devine anul 2025 cel în care România va redeveni exportator net de energie? ♦ Sebastian Burduja, ministrul energiei, participă la ZF Power Summit 2025, pentru a vorbi despre relansarea investiţiilor într-un sector de care depinde competitivitatea întregii economii.

Bilanţul investiţiilor în capaci­tăţi de producţie a energiei pe 2024 arată un plus de 1.919 MW, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publice ale Transelectrica. Din această capacitate nouă, 894 MW au venit numai de la prosu­matori, dar restul sunt investiţii finalizate în parcul de producţie de energie şi stocare, cu capacitate de peste 1 MW, cu impact direct în acoperirea cererii de energie.

Din aceste puneri în funcţiune, atrag atenţia modificările din zona de cărbuni şi cea de energie eoliană.

Astfel, la început de 2025, capacitatea de producţie de energie pe cărbuni a României are un plus de 253 MW faţă de anul trecut, o premieră având în vedere mania din ultimii de a închide centrale pe cărbuni. De altfel, aceasta este şi una dintre cele mai importante explicaţii privind deficitul de producţie de energie cu care se confruntă România în prezent.

În ultimii zece ani, România a închis centrale pe cărbuni cu o putere netă de 2.700 MW fără ca statul român să pună nimic în loc. Dar la finalul anului trecut, la CE Oltenia s-a terminat retehnologizarea unui grup de 330 MW pe cărbuni la centrala Rovinari, retehnologizare care a durat zece ani şi a costat 100 de milioane de euro. A­ceas­tă punere în funcţiune este foarte im­portantă, mai ales în condiţii de iarnă, în con­textul unui an secetos, şi dovedeşte im­portanţa pe care cărbunii încă o au pentru sistemul energetic local. Practic, o centrală pe cărbuni devine cea mai mare realizare a statului român din ultimii zece ani în ceea ce priveşte punerile în funcţiune. Dar şi mai interesant este că acest proiect a fost reali­zat din fondurile proprii ale CE Oltenia, pro­ducător de energie confruntat cu pro­bleme financiare majore ani de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
ZF HR TRENDS