Companii

ANAT: Creşterea cotei unice va duce la prăbuşirea activităţii firmelor corecte

ANAT: Creşterea cotei unice va duce la prăbuşirea activităţii firmelor corecte

Autor: Liviu Iancu

14.11.2014, 16:28 227

Ea spune că în industria de călătorii, cheltuiala cu forţa de muncă reprezintă peste 60% din totalul cheltuielilor unei firmei. Costul de 80% taxe şi impozite aferente salarizării, adică acei 80 de lei plătiţi de angajator către stat la 100 lei acordaţi ca salariu net angajatului, a dus la situaţia în care mai mult de 50% din jucătorii din piaţă plătesc salariile "la gri".

"În domeniul hotelier, taxarea muncii, necompetitivă în raport cu ţări concurente României pe piaţa turistică, adică mult mai mare, a dus la siţuatia în care muncitorii calificaţi în turism de şcolile româneşti să plece în Spania, Italia,ă sau Marea Britanie, iar industria turismului este industria în care se regăsesc cele mai mici salarii din economia românească", a mai spus Morariu.

În ceea ce priveşte impozitul pe proprietare, Lucia Morariu spune că în industria turismului, impozitele şi taxele pe cladiri şi terenuri "sugrumă" deja profitabilitatea decentă a hotelierilor corecţi, în condiţiile în care multe autorităţi locale, dependente de susţinerea financiară din partea Guvernului, abia aşteaptă un investitor hotelier pe care să îl taxeze doar pentru că există.

Şefa ANAT crede că un impozit pe cifra de afaceri este o abordare extrem de curajoasă, cu condiţia ca nivelul acestui impozit să ţină cont de rata de profitabilitate dintr-un sector sau altul al economiei.

"Adică, rata profitului la cifra de faceri într-o întreprindere care construieşte softuri, de exemplu, în comparatie cu rata profitului dintr-o agenţie de căăatorii. Dacă în primul caz poţi vorbi de o rată a profitului de peste 10%, în al doilea caz vorbeşti, în cea mai fericită situaţie, de o cifra de până în 1%. Doamne fereşte să vină cineva şi să stabilească un impozit de 2% de exemplu pentru orice operator economic... În această situaţie, 80% din agenţiile de călătorii se vor închide şi 6.000 de locuri de muncă se pierd imediat", a mai spus Morariu.

Ea a adăugat că agenţiile şi-ar dori un singur impozit forfetar, care să înlocuiască toate impozitele şi taxele pe care le plătesc acum, inclusiv taxarea muncii, la un nivel minim, dar pe care să-l plătească toţi la fel.

Agenţia de presă MEDIAFAX a publicat miercuri seara un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renunţarea la cotă unică de 16%, începând din 2016 şi introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% şi 35%.

De asemenea, documentul include propunerea de creştere a impozitelor locale pe proprietate cu câte 25% în 2015 şi 2016.

Totodată, Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea eliminării impozitului pe profit şi introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%.

AFACERI DE LA ZERO