Companii

Anca Vlad, Fildas: Problemele de lichiditate devin coplesitoare

Anca Vlad, Fildas: Problemele de lichiditate devin coplesitoare

Anca Vlad detine distribuitorul de medicamente Fildas si reteaua de farmacii Catena

01.10.2009, 00:00 1433

Anca Vlad, care controleaza distribuitorul de medicamente Fildassi reteaua de farmacii Catena, spune ca "parca niciodata mediul deafaceri nu a fost mai dificil pentru antreprenori", dificultatecare provine in principal din lipsa unui dialog cuautoritatile.

"Ca in fiecare octombrie, problemele de lichiditate devincoplesitoare. Colegii mei din departamentul financiar se ocupa doarde negocierea, de prelungirea termenelor de plata cu furnizorii .Am reusi sa ajungem la o intelegere (cu furnizorii - n.red.) dacaar exista predictibilitate, insa in conditiile acestea deincertitudine sunt extrem de rezervati", a spus Anca Vlad.

Ea afirma ca unii furnizori sunt mai duri, altii mai"increzatori" astfel ca nu intotdeauna negocierile au un rezultatpozitiv.

"Incercam sa aratam faptul ca nu este vina noastra ca nu primimbanii la timp", a continuat ea.

De asemenea, un rol important in contractele incheiate cufurnizorii il joaca ratingul de tara, care potrivit oficialilorFildas poate influenta discountul si termenul de platastabilite.

"Tinem legatura cu agentiile de rating, astfel incat sa avemsustinere si din partea lor", spune Vlad.

Fara extinderi pe farmacii

Anca Vlad, controleaza una dintre cele mai mari afaceri dinindustria de medicamente, Fildas Trading, bugetandu-si pentru acestan o cifra de afaceri de circa 770 mil. lei (183 mil. euro). Anultrecut compania a avut o cifra de afaceri de 188 mil. euro sipierderi de 12,4 mil. euro, potrivit datelor Ministerului deFinante.

Businessul farmaceutic este dependent de contractele cu CasaNationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar potrivit Ancai Vlad,platile au intarziat de peste trei luni. "Este o perioada dura.Cererea este mare, iar banii sunt deja intarziati", afirma ea. Sialti manageri din industria de medicamente spuneau ca exista risculunui blocaj al platilor, in conditiile in care intarzierile caselorde asigurari, determina amanari ale farmaciilor catredistribuitori, care la randul lor vor plati din ce in ce mai greuproducatorilor.

Grupul pe care il conduce se va concentra pe cresterea organica,iar in ceea ce priveste numarul de farmacii Catena, planurile dinacest moment prevad o conservare la circa 200 de unitati.

"Salariile sunt legate de performanta personala. Pentru unii aucrescut, pentru altii au scazut, astfel incat, per ansamblucheltuielile salariale sunt la un nivel constant", afirma ea.

Relocari de unitati

Pe de alta parte, la nivelul retelei ar putea avea loc relocaride unitati, majoritatea farmaciilor functionand in locatiiinchiriate. Prin reteaua de 200 de unitati pe care o opereaza,Catena este al doilea retailer farmaceutic dupa Sensiblu (parte dinA&D Pharma).

La nivelul retelei circa 12% din vanzari sunt generate decosmetice. In trimestrul doi al acestui an, actionarii Catena audecis gruparea celor 200 de farmacii in cadrul a doua societati:Farmaceutica Argesfarm si Med Serv United. Pentru acest an, Catenasi-a bugetat un avans de 16% comparativ cu 2008, care va veni dinmaturizarea farmaciilor existente. In ultimii ani, compania a avuto extindere agresiva pe piata locala, franata inca din 2008 deproblemele din sistem. Catena concureaza cu Sensiblu, Hlep Net,Dona, City Pharma, Centrofarm.

Distribuitorul Fildas, cu afaceri de 91 mil. euro in primelesase luni ale acestui an, se afla in top zece companii din piata.Acesta concureaza cu firme precum Mediplus, Relad, Farmexim,Farmexpert, Polisano, Montero, pe piata farma ce s-a apropiat anultrecut de 2 mld. euro.

Ce spune despre:

Salarii: Sunt legate de performanta personala.Pentru unii au crescut, pentru altii au scazut, astfel incat, peransamblu cheltuielile salariale sunt la un nivel constant.

Furnizori: Colegii mei din departamentulfinanciar se ocupa doar de negocierea, de prelungirea termenelor deplata cu furnizorii.

Criza: Parca niciodata mediul de afaceri nu afost mai dificil pentru antreprenori. Ca in fiecare octombrie,problemele de lichiditate devin coplesitoare.

Negociaza extinderea pe inca cinci ani a creditului de80 de milioane de euro

Fildas va negocia in 2010 extinderea cu inca cinci ani a uneifinantari de 80 mil. euro obtinuta in 2007 de la un consortiu debanci. "Am folosit toti banii, conform prevederilor initiale, darnu au apucat sa dea rod", spune Anca Vlad. Creditul a fostcontractat pe o perioada de cinci ani, insa exista posibilitatea cadupa trei ani sa poata fi renegociata o extidere a facilitatii.Banii au fost folositi pentru finantarea capitalului rulant alFildas si a investitiilor in dezvoltare. Tot in industriafarmaceutica A&D Pharma a semnat anul acesta cu BCR, BRD,Citibank, RBS si UniCredit pentru reinnoirea unei facilitati de 100mil. euro atrasa in urma cu trei ani si care ajunsese la scadenta.Noua finantare a A&D Pharma a fost contractata pe o perioada detrei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO