Companii

Anchete ZF: Chiajna, comuna-fantomă. Statistica numără 44 de locuinţe noi într-un an. Pe teren sunt zeci de macarale care ridică mii de apartamente. De ce statisticile nu reflectă amploarea dezvoltării rezidenţiale din Chiajna? „Dacă s-ar raporta totul, ar fi nevoie de infrastructură adaptată“

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.11.2021, 12:31 6478

♦ Comuna Chiajna cuprinde satele Chiajna, Dudu şi Roşu, iar Statistica raportează mai puţin de 3.500 de locuinţe inaugurate în ultimii 20 de ani în întreaga comună, în condiţiile în care doar ansamblul Militari Residence cuprinde 11.000 de apartamente în 90 de blocuri ♦ „De la un an la altul, nu mai recunoşti locurile, se construieşte foarte mult. Doar într-un bloc sunt cel puţin o sută de apartamente în medie, iar dezvoltatorii nu fac câte unul, ci câte patru-cinci deodată“, spune Ioana, o locuitoare din Chiajna ♦ Consultanţii imobiliari admit că miile de locuinţe-fantomă din Chiajna sunt rezultatul unor erori de raportare care însă nu preocupă pe nimeni ♦ Erorile de raportare duc însă la supraaglomerarea şcolilor, a grădiniţelor, a şoselelor din Sectorul 6 ♦ Până şi incidenţa cazurilor de COVID-19, la care se uită autorităţile, are la bază o lipsă de adaptare a statisticilor la realitate.

Zeci de străduţe noi apărute peste noapte în câmp, sute de blocuri, mii de apartamente, toate „la vedere“ în zona care se întinde în spatele magazinului Metro Militari şi merge până în şoseaua de Centură a Capitalei. Realitatea vizibilă cu ochiul liber este însă contrazisă de statisticile oficiale. Doar 44 de case şi apartamente au fost livrate, potrivit INS, în 2020 în Chiajna, una din comunele cele mai efervescente ca expansiune rezidenţială din judeţul Ilfov.

Autorităţile invocă probleme de comunicare între instituţii pentru a justifica decalajul ca de la cer la pământ, însă dezvoltatorii aduc în faţă şi alte explicaţii, subliniind totodată că „aşa se fac la noi statisticile“.

„Nu se doreşte raportarea, pentru că ar fi nevoie de infrastructură adaptată la ce se construieşte. Mai sunt şi acum mii de locuinţe în construcţie în Chiajna. Noi avem 400 de locuinţe în cinci blocuri finalizate, date în folosinţă, şi mai avem încă un bloc cu 100 de apartamente în curs de construire“, spune un reprezentant al Transparent Residence, un proiect cu blocuri situate pe străzile Sergent Ilie Petre şi Rezervelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO