Companii

ANCHETE ZF: Misterul locuirii în România. Peste 23.000 de oameni s-au mutat în ultimii 20 de ani în Chiajna, o comună care raportează doar 3.500 de locuinţe livrate în acelaşi interval. Cum se explică?

ANCHETE ZF: Misterul locuirii în România. Peste 23.000...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.12.2021, 15:00 4888

♦ Unde se mută toate aceste mii de oameni, dacă anual se construiesc numai câteva zeci de locuinţe, aşa cum susţine INS? ♦ În vreme ce în România poţi sta ani de zile într-un oraş fără a avea domiciliu sau o altă formă legală care să ateste locuirea acolo, în străinătate lucrurile sunt diferite.

Ani întregi în care locuieşti într-un oraş – şi nu orice oraş, ci chiar capitala ţării – şi nimeni niciodată nu te cu­prinde în statistici. Este una dintre explicaţiile care stau la baza lipsei de date exacte a auto­rităţilor atunci când vi­ne vorba, de pildă, de stabilirea incidenţei de infectare cu coronavirus. În condiţiile în care cele mai actuale date ale instituţiilor pu­blice au ani întregi de vechime în spate, realitatea este relativă.

Demersul ZF a pornit de la discrepanţa uriaşă dintre datele Statisticii şi cele din rea­litate privind numărul de locuinţe livrate în una dintre cele mai mari comune de lângă Bucureşti. Comuna Chiajna, care cuprinde satele Chiajna, Dudu şi Roşu, raportează la INS mai puţin de 3.500 de locuinţe inau­gurate în ultimii 20 de ani în întreaga co­mună, în condiţiile în care doar ansamblul Militari Residence cuprinde 11.000 de apar­ta­mente în 90 de blocuri. Pe platforma Tempo a INS nu sunt disponibile datele de­falcat, pe fiecare sat al comunei, ci doar cumulat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO