Companii

Andreea Minuţă, Regina Maria: Oamenii pot fi încurajaţi să adopte obiceiuri sănătoase prin campanii de prevenţie şi de screening derulate anual în parteneriat cu angajatorii

Andreea Minuţă, Regina Maria: Oamenii pot fi...

Autor: Cristina Bellu

27.07.2022, 11:00 104

6 din 10 persoane active în câmpul muncii se confruntă cu probleme de sănătate care le scurtează prematur viaţa.

Eforturile de educaţie în domeniul sănătăţii duc, pe termen mediu şi lung, la reducerea costurilor de spitalizare şi la scăderea numărului de pacienţi cu probleme medicale grave, care pot fi preîntâmpinate sau tratate încă din stadii incipiente.

În contextul în care nevoia pentru educaţie în sănătate devine prioritară, companiile şi furnizorii medicali ajung să preia această responsabilitate, în beneficiul angajaţilor şi al populaţiei active.

Un astfel de exemplu este şi programul ‘’Screening-ul salvează vieţi!’’, desfăşurat de reţeaua de sănătate REGINA MARIA alături de Banca Transilvania în ultimii cinci ani, şi care are drept scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase în rândul angajaţilor, prin monitorizarea atentă a sănătaţii şi efectuarea screening-urilor anuale, în completarea serviciilor incluse în abonamentul medical.

‘Furnizorii medicali privaţi au o bază totală de 1,8 – 2 milioane de abonaţi – persoane tinere, active, şi familiile acestora, care pot fi încurajate să adopte obiceiuri sănătoase, prin campanii de prevenţie şi de screening derulate anual, în parteneriat cu cei mai mari angajatori din România.

Suplimentar abonamentelor medicale, companiile pot accesa o multitudine de alte servicii şi screening-uri, ca extra-beneficii pentru angajaţi. Obiectivul nostru este ca fiecare angajat din România să facă cel puţin un screening pe an, iar astfel, în timp, să avem o societate mai sănătoasă, cu o speranţă de viaţă mai mare’’, spune Andreea Minuţă, Director Executiv Divizia de Abonamente REGINA MARIA.

România înregistrează decalaje majore în ceea ce priveşte vârsta medie la care încep să apară problemele de sănătate, iar speranţa de viaţă este cu şase ani sub media europeană, arată un studiu realizat recent de  Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

O analiză realizată de McKinsey&Company arată că 63% dintre persoanele active în câmpul muncii se confruntă cu probleme de sănătate care le scurtează prematur viaţa. Depistarea precoce a unei boli grave, cum este cancerul, permite aplicarea unui tratament maxim eficient. În acest sens, singura modalitate certă de a descoperi boala în stadiu incipient este efectuarea investigaţiilor preventive.

În urma unei analize privind incidenţa cancerului în 2016, reprezentanţii Banca Transilvania au luat decizia să intervină şi să contribuie la sănătatea angajaţilor prin servicii de prevenţie, iar din 2017 au demarat, alături de Reţeaua de sănătate REGINA MARIA, cel mai amplu program de screening pentru cancer desfăşurat într-o companie, în România.

În perioada martie 2017 – martie 2022, au fost realizate aproximativ 14.000 de screeninguri, dintre care 89,5% pentru femei şi 10,5% pentru bărbaţi, iar rezultatele au arătat că 27% dintre persoanele testate au primit rezultate modificate din punct de vedere al parametrilor medicali, iar peste 150 de cazuri au fost maligne sau în stadiu avansat.

„Cifrele arată că prevenţia este esenţială, este necesar să ne educăm să mergem la medic chiar şi atunci când nu ne doare”, spune Nevenca Doca, HR Executive Director Banca Transilvania.

La cinci ani de la începerea programului ‘’Screening-ul salvează vieţi!’’, din cele aproximativ 14.000 de screeninguri, 13.000 de teste au fost făcute în clinicile Reţelei, iar restul în clinicile partenere sau în sediile Băncii Transilvania.

Rezultatele arată că 81% dintre angajaţi au primit analizele în parametri normali, iar pentru 19% rezultatele au arătat parametri modificaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO