Companii

Andreea Mitiriţă şi Florin Rizea, PwC: Consolidarea fiscală pentru impozitul pe profit poate fi aplicată de anul viitor: Grupurile de companii au termen-limită 2 noiembrie

Opinii

Andreea Mitiriţă şi Florin Rizea, PwC: Consolidarea...
30.09.2021, 10:34 191

Grupurile de companii care au anul fiscal anul calendaristic şi doresc să aplice sistemul de consolidare fiscală începând cu anul 2022 trebuie să depună cererile în acest scop la autorităţile fiscale până cel târziu pe 2 noiembrie 2021, având în vedere că prevederile legale stabilesc că solicitările se fac cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care ar urma să se aplice consolidarea fiscală.

Sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit a fost introdus începând cu 1 ianuarie 2021, prin Codul fiscal şi vizează consolidarea impozitului pe profit pentru un grup - profitul consolidat fiind compensat cu pierderile grupului. Măsura poate fi implementată de un grup fiscal dacă este îndeplinită condiţia de 75% deţinere directă sau indirectă, pe o perioadă de un an anterioară consolidării. Astfel, poate fi aplicată fie dacă societăţile se deţin între ele, fie dacă o persoană fizică română deţine 75% din amândouă, fie dacă sunt deţinute de o persoană dintr-un stat cu care România are tratat de dublă impunere. Grupul fiscal poate fi constituit doar din persoane juridice române sau cu sediul social în România, iar perioada de aplicare a măsurii este 5 ani, începând cu anul fiscal următor depunerii cererii. Astfel, deşi a intrat în vigoare în 2021, consolidarea fiscală poate fi aplicată efectiv din 2022.

Contribuabilii care vor să aplice acest sistem trebuie să depună Formularul 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit” împreună cu un certificat constatator emis de Registrul Comerţului şi/sau alte documente justificative care să indice îndeplinirea condiţiilor. Contribuabilii care au un an fiscal diferit de anul calendaristic ar trebui să fie pregătiţi să depună cererea menţionată mai sus cu cel puţin 60 de zile înainte de începutul anului fiscal.

 

Aspecte relevante ale sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit:

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO