Companii

Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: Astăzi, antreprenorii români au la dispoziţie cele mai multe oportunităţi de finanţare pe care le-au avut vreodată

Perspective postpandemie pentru investitori şi piaţa de M&A, un proiect editorial al ZF susţinut de PwC

Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: Astăzi,...

Autor: Cristina Roşca

11.11.2021, 00:06 170

Este important de menţionat cât de mult a evoluat întregul ecosistem de finanţare în ultimii doi-trei ani. Astăzi, antreprenorii români au la dispoziţie cele mai multe oportunităţi de finanţare pe care le-au avut vreodată – începând de la angel investors la fonduri de tip VC, private equity şi piaţa de capital. În consecinţă, antreprenorii sunt cei care aleg cu ce tip de fonduri vor să colaboreze, nu invers, şi aceasta este o dovadă că piaţa se maturizează.

De la înfiinţarea fondului nostru în septembrie 2018, am fost implicaţi în sute de întâlniri cu antreprenori din România cu privire la o potenţială investiţie din partea Morphosis. În cadrul întâlnirilor am văzut că antreprenorii români sunt dedicaţi afacerilor pe care le conduc, au o putere fantastică de anduranţă şi îşi doresc să crească amprenta afacerilor lor la nivel local, dar şi internaţional.  Dar cel mai important, în fiecare an am observat o înţelegere şi deschidere tot mai mare din partea antreprenorilor de a realiza parteneriate cu potenţiali investitori pentru a-şi duce afacerea la următorul nivel.

În cadrul Morphosis Capital am avut parte de oportunităţi de investiţii în această perioadă (ultimii doi ani – n.red.), realizând nu mai puţin de patru tranzacţii. Am achiziţionat participaţii minoritare în DocProcess şi reţeaua Clinicile Dentare Dr. Leahu, participaţia majoritară la Medima Health, iar la finalul lunii septembrie 2021, am preluat 51% din EMI. Această ultimă tranzacţie este cea mai mare de până acum pentru noi – 15 milioane de euro –, depăşind pragul cuprins între 5 şi 10 milioane de euro investit de obicei de către Morphosis Capital Fond I.

Până la declanşarea crizei sanitare, acordam o atenţie sporită performanţelor financiare realizate de companie. În 2021, acest criteriu a trecut în plan secundar, deoarece nu era corect să analizăm rezultatele financiare înregistrate de o companie în 2020, pentru că în multe cazuri nu a fost cu siguranţă un an reprezentativ. Astfel, în cadrul evaluării unei companii ne-am mutat atenţia şi mai mult pe potenţialul de dezvoltare al acesteia.

Pe de altă parte, am fost foarte atenţi în privinţa industriilor în care activau companiile pe care le-am evaluat. Cea mai mare provocare pentru anii 2020 şi 2021 a fost legată de abordarea consecinţelor pandemiei globale, în special a schimbărilor semnificative în comportamentul consumatorilor, precum şi a noilor modele de lucru. Tiparele de comportament ale consumatorilor şi preferinţele de cumpărături se schimbă rapid în timpul pandemiei de COVID-19. De cele mai multe ori, aceste tipare evoluează prea repede şi prea brusc pentru ca afacerile să înţeleagă dacă schimbarea care a avut loc este una permanentă sau temporară, ceea ce face ca evaluările companiilor din unele industrii să fie mai dificile decât altele. Totodată, toate aceste schimbări forţează companiile să îşi reajusteze modelele de afaceri pentru a supravieţui în noua realitate.

Ca urmare a pandemiei de COVID-19, am observat un alt aspect care a devenit vital în cadrul unor potenţiale investiţii: rapiditatea în luarea unor decizii. Înainte de COVID-19, întreg procesul cu privire la procedurile de realizare a unor tranzacţii era unul destul de lent. În ultimul an şi jumătate am învăţat că viteza cu care sunt luate deciziile reprezintă o monedă extrem de importantă în finalizarea tranzacţiilor. Nu este vorba despre arderea unor etape esenţiale, ci despre reacţiile mult mai rapide la diverse provocări întâlnite de-a lungul acestui proces.

România a fost destul de activă din punctul de vedere al tranzacţiilor realizate, iar antreprenorii români au avut anul acesta la dispoziţie mai multe opţiuni de atragere de capital. Totodată, ne uităm destul de optimist la modul în care au evoluat lucrurile în sectorul de private equity în România în 2021.

În ciuda unui an dificil, cred că piaţa locală de M&A a avut parte de o activitate solidă. În industria noastră, procesul de identificare a potenţialelor investiţii, due diligence-ul, negocierile, semnarea şi finalizarea unei tranzacţii se pot întinde pe perioade mai lungi de timp. În continuare sunt multe tranzacţii care au fost iniţiate în 2021 şi care nu au fost încă finalizate. În consecinţă, cred că înainte de sfârşitul anului, sau la începutul anului 2022, vom asista la o creştere a numărului de noi tranzacţii ca urmare a multor negocieri care au început anul acesta.

Noi estimăm că până la mijlocul anului 2022 vom realiza trei tranzacţii. În ceea ce priveşte domeniile de interes, ne uităm în continuare la companii active în sectoarele de servicii medicale,  tehnologie şi servicii B2B. În acelaşi timp, continuăm să ne implicăm în călătoria de creştere şi dezvoltare a companiilor noastre din portofoliu şi avem în vedere demararea operaţiunilor necesare pentru crearea celui de-al doilea fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO