Companii

Andrei Goşu, directorul firmei de training şi consultanţă Ascendis: ”Miercuri seară făceam planuri de business cu colegii din Ucraina, ţară care ne-ar fi adus 10% din vânzările din 2022. Acum sperăm doar să fie teferi”

Andrei Goşu, directorul firmei de training şi...

Autor: Adelina Mihai

28.02.2022, 12:50 475

Încep să apară primele efecte ale războiului din Ucraina şi în business-ul din România: compania Ascendis, liderul pieţei locale de training şi consultanţă, va avea o scădere de 10% a cifrei de afaceri ca urmare a războiului din Ucraina.

”Miercuri seară am avut o şedinţă pe Teams cu colegele mele din Ucraina, făceam planuri de business, am făcut şi glume şi povesteau că a doua zi urmau să aibă curs în regiunea Donbas. A doua zi lumea s-a schimbat din temelii. Echipa din Kiev era formată din două colege din Republica Moldova care erau partenere Ascendis Ucraina şi încă şase consultanţi care erau colaboratori pe bază de proiect. O colegă s-a întors în Republica Moldova, restul au rămas acolo. Gândul nostru este să fie teferi, să scape cu viaţa. Cu colega rămasă în Ucraina nu mai putem vorbi momentan, deoarece nu mai au curent”, spune Andrei Goşu, directorul general al Ascendis.

Compania Ascendis a deschis biroul din Kiev în urmă cu trei ani şi mai are birouri în Republica Moldova şi în Serbia. Dacă în Serbia business-ul companiei a scăzut semnificativ în pandemie, iar în Republica Moldova a rămas relativ constant, în Ucraina creşterea a fost foarte mare, ajungând la vânzări de 400.000 de euro anul trecut.

”Pentru o firmă de training şi consultanţă 400.000 de euro înseamnă mult, iar pentru un start-up e fantastic. Anul acesta ne bugetasem vânzări undeva la 700.000 de euro în Ucraina, 10% din cifra de afaceri pentru 2022 a grupului. Am reuşit să închegăm o echipă, să transferăm o parte din know-how, lucrurile mergeau foarte bine. Am avut priză acolo, aveam clienţi multinaţionale care au cerut cu precădere programe pe zona de leadership. Nu am făcut un marketing foarte agresiv, dar am crescut foarte bine, organic”, spune Andrei Goşu.

Acum, principala preocupare este siguranţa colegilor din Ucraina.

”Toţi colegii noştri stau ascunşi de 5 zile, nu şi-au revenit, sunt în şoc, plâng, le e teamă pentru viaţa lor. Prietenul Lenei, una dintre partenerele noastre de acolo, acum se luptă, are armă. Gândul nostru este să fie ei teferi, să scape cu viaţă”.

În opinia directorului general al Ascendis, multe investiţii din România vor fi amânate sau îngheţate, pentru că investitorii din multinaţionale se uită la faptul că România este la graniţa cu zona de conflict.

”Cred că în curând vom fi puternic afectaţi economic. Multe decizii de business sunt emoţionale, au suport raţional acoperit de foarte multă emoţie, de aceea cred că multe investiţii vor fi amânate sau îngheţate. Şi noi am îngheţat un proiect: ne gândeam să facem nişte evenimente prin ţară, să ne relansăm după pandemie, cu un mesaj de optimism, dar ne-am oprit. Ce mesaj de optimism să dăm: că s-a terminat pandemia, dar începe războiul? Mai stăm un pic să vedem ce se întâmplă. Dar cu criza asta, cu războiul lângă tine, îţi mai vine să investeşti?”.

Grupul Ascendis, înfiinţat în urmă cu 25 de ani, este  deţinut de patru parteneri români - Florin Rădulescu, Marius Opriş, Sorin Păun şi Andrei Goşu. Compania are în prezent linii de business în training, coaching, consultanţă, team building, microlearning, certificări HR şi LSS, wellbeing şi marketing digital şi o echipă de 80 de persoane (consultanţi, traineri, colaboratori şi personal de suport).

EXPLICAŢIE FOTO: Echipa Ascendis din Ucraina, fotografie realizată în urmă cu aproximativ o lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO