Companii

Andrei Niculescu, director general Editura Niculescu: În România mai sunt astăzi doar 270 de librării fizice, faţă de 1.600 în urmă cu treizeci de ani

Andrei Niculescu, director general Editura Niculescu: În...

Autor: Alexandra Matei

21.08.2020, 00:08 1219

România este singura ţară din Europa în care librăriile se află în regres şi este nevoie de investiţii în acest domeniu pentru a putea fi dezvoltat, este de părere Andrei Niculescu, directorul general al Editurii Niculescu.

Motivele pentru care trendul librăriilor este negativ la noi în ţară sunt atât depopularea oraşelor mici, cât şi digitalizarea tinerilor, care nu mai au aceeaşi atracţie faţă de librăriile fizice.

„Observăm că centrele oraşelor mici sunt din ce în ce mai pustii. Dezvoltarea retailului este încă un motiv pentru care numărul librăriilor a scăzut. Într-un oraş mic, unde erau o cofetărie, o librărie, o frizerie şi o cafenea, a apărut un supermarket care le conţine pe toate într-o manieră mai industrială“, a explicat Andrei Niculescu în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

El adaugă că, în decursul a treizeci de ani, au dispărut peste 1.000 de librării fizice din România, iar în jur de 10 milioane de oameni din întreaga ţară trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a cumpăra un pix sau un stilou de la cea mai apropiată librărie.

„Librăriile fizice sunt de o importanţă extremă pentru cultură. Sunt multe idei pe care încercăm să le insuflăm autorităţilor în acest sens, dar cea mai fezabilă mi se pare deschiderea unei zone de vânzare de carte în toate bibliotecile şi astfel ar putea să crească şi veniturile acestora prin autofinanţare. Ar fi o idee implementabilă uşor, fără investiţie, care ar avea un impact major asupra culturii scrise în România“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO