Companii

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Economia şi-ar putea încetini ritmul de creştere de la 4,1% în 2018 la 3,8% în 2019 şi 3,3% în 2020

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Autor: Cristina Bellu

16.08.2019, 13:07 177

Potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), ritmul de creştere economică s-a temperat în trimestrul al doilea, an/an, la 4,4%, de la 5% în primul trimestru, pe fondul resimţirii tensiunilor comerciale globale, evoluţiei sub potenţial din zona euro - principalul partener economic şi provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern, arată o analiză a Băncii Transilvania.

În acelaşi timp, în primul semestru al anului, PIB-ul a consemnat un avans de 4,7%, evoluţie susţinută de mixul relaxat, pro-ciclic, dar nesustenabil de politici economice.

Analiza Băncii Transilvania din perspectiva ofertei agregate evidenţiază avântul construcţiilor cu 23,3% an/an în perioada ianuarie-iunie, susţinut de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, creşterea venitului real disponibil al populaţiei şi majorarea cheltuielilor de capital ale statului.

“Pe de altă parte, industria s-a ajustat cu 6,6% an/an în iunie, cel mai sever ritm de declin din mai 2009 şi cu 0,6% an/an în prima jumătate din 2019, pe fondul deteriorării componentei prelucrătoare, în contextul resimţirii tensiunilor comerciale globale. Ne aşteptăm la decelerarea dinamicii anuale a PIB de la 4,1% în 2018 la 3,8% în 2019 şi 3,3% în 2020”, spune Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Institutul Naţional de Statistică a publicat miercuri datele despre PIB, România înregistrând a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din 2019.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO