Companii

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: România, singura ţară din UE care a consemnat o creştere a investiţiilor în T2/2020 şi în prima jumătate a anului

Andrei Rădulescu,  Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania

Autor: Cristina Bellu

13.10.2020, 12:22 338

Datele privind evoluţia economiei în ţările membre ale Uniunii Europene în perioada aferentă celui de-al doilea trimestru din acest an indică o ajustare a PIB-ului Zonei Euro, principalul partener economic al  României, cu o dinamică anuală în intesificare la 14,9%, în contextul crizei coronavirusului, spune Andrei Rădulescu,  Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, citând date Eurostat.

“Scăderea economiei cu un ritm record în T2/2020 a fost determinată de incidenţa  pandemiei şi restricţiile implementate pentru contracararea acestui şoc fără precedent în ultimele decenii”. 

În perioda analizată, economia României a consemnat un ritm anual de declin de 10,3%, nu la  fel de sever precum cel înregistrat în Zona Euro, evoluţie determinată, în principal, de faptul că investiţiile  productive -motorul economiei, au continuat să crească cu o  dinamică anuală la 2,2% şi s-au ajustat cu un ritm anual de peste 20% în Zona Euro.

“România a fost singura ţară din Uniunea Europeană în care investiţiile productive au crescut în T2 şi în prima jumătate a anului curent. Majorarea investiţiilor productive în T2/2020, pentru al şaselea trimestru consecutiv, într-un context caracterizat prin restricţii fără precedent, a fost susţinută de  mix-ul relaxat de politici economice, inclusiv nivelul redus al costurilor reale de finanţare, dar şi de potenţialul de dezvoltare din economia internă”, adaugă Andrei Rădulescu.

Astfel, se poate  spune că firmele au continuat proiectele de investiţii lansate la începutul acestui  an, cu precădere în sectorul construcţiilor, evoluţie susţinută şi de majorarea cheltuielilor de capital ale statului. 

De asemenea, consumul privat, principala componentă a PIB, a scăzut în  T2/2020 cu 13,2% faţă de perioada similară a anului trecut, un ritm de declin inferior celui înregistrat în  Zona Euro, de 16%.

În acelaşi timp, consumul guvernamental s-a majorat cu 4,4% în T2/2020 în  România, spre deosebire de scăderea cu 2,5% an/an înregistrată în Zona Euro.  

“Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent, prin încorporarea estimărilor provizorii (2) cu privire la evoluţia economiei din T2/2020, PIB-ul României ar putea creşte cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada  2020-2022, ajustarea din acest an, determinată de incidenţa pandemiei, urmând  să fie contrabalansată de redinamizarea din 2021 şi 2022“, spune Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO