Companii

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania: Dinamica anuală a consumului, principala componentă a PIB, ar putea decelera spre 5,3% în 2018

Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică...

Autor: Roxana Rosu

05.03.2018, 14:10 2191

Consumul privat va decelera în trimestrele următoare, pe fondul disipării impactului măsurilor din Noul Cod Fiscal şi rebalansării politicii economice pe plan intern, într-un context internaţional caracterizat prin acumularea de semnale de maturitate pentru ciclul post-criză, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiza Macroeconomică Banca Transilvania.

Conform scenariului macroeconomic central BT, dinamica anuală a principalei componente a PIB ar putea decelera spre 5,3% in 2018, respectiv 4,1% în 2019 şi 2020, de la 10,7% în 2017. 

Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică  indică o ajustare a evoluţiei afacerilor din comerţ la începutul anului, pe fondul decelerării dinamicii anuale a venitului real disponibil al populaţiei, în contextul accelerării inflaţiei.

Astfel, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a scăzut cu o dinamică lunarăde 0,9% în ianuarie, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în ajustare după avansul cu 1,7% din decembrie 2017.  Această evoluţie a fost determinată de declinul vânzărilor de bunuri nealimentare cu un ritm lunar de 1.8%, după majorarea cu 3.1% din decembrie, pe fondul semnalelor de rebalansare a politicii economice, cu impact asupra costurilor de finanţare.

În dinamică an/an, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a decelerat de la 13,4% în decembrie la 11,1% în ianuarie, cel mai redus ritm din iulie 2017. Vânzările de carburanţi în magazine specializate au urcat cu 8% an/an în ianuarie, în decelerare de la 14.5% an/an în decembrie şi, totodată, cea mai slabă evoluţie din aprilie.

De asemenea, vânzările de bunuri alimentare au decelerat de la 10.3% an/an în decembrie la 7.5% an/an în ianuarie (cel mai lent ritm din iulie).

Pe de altă parte, volumul vânzărilor de produse nealimentare a crescut cu 16.7% an/an în ianuarie, în accelerare de la 15.9% an/an în decembrie, cea mai bună dinamică din octombrie, evoluţie susţinută şi de nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare (în contextul accelerării inflaţiei).

Analizând dinamica recentă a volumului vânzărilor din comerţul cu amănuntul şi a tendinţei acestuia, economistul BT concluzionează că se observă evoluţia comerţului cu amănuntul la un ritm apropiat de potenţial şi consolidarea tendinţei, care exprimă faza de maturitate a ciclului post-criză.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO