Companii

Angajatorii vor putea da tichetele de masă şi în format electronic, pe un card alimentat lunar

Angajatorii vor putea da tichetele de masă şi în format electronic, pe un card alimentat lunar

Autor: Raluca Ghinea

24.11.2014, 15:25 1146

Aangajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a legii privind acordarea tichetelor de masă.

În cazul optării pentru suportul electronic, cardurile vor fi alimentate cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a fi permisă efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.

Totodată, vor fi eliminate prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/zi.

În cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă la care are dreptul lunar se calculează adunând numărul de ore lucrate şi împărţind această sumă la 8. Salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masa cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăşi numărul de zile lucrătoare, potrivit proiectului.

"Pe lângă implementarea reglementărilor privind acordarea tichetelor de masă pe suport electronic, proiectul urmăreşte şi alte obiective, precum creşterea disciplinei contractuale şi siguranţei financiare a sistemului tichetelor de masă, asigurarea unui control mai eficient al utilizării tichetelor de masă. În cadrul procesului de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului s-a avut în vedere ca noile prevederi legale să asigure accesul tuturor entităţilor interesate să devină emitenţi de tichete de masă pe o piaţă concurenţială, concomitent cu respectarea caracterului de beneficiu social oferit angajaţilor pentru acoperirea costurilor de masă", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Prevederile cuprinse în proiectul de act normativ au fost stabilite în urma consultării cu Asociaţia emitenţilor de tichete de masă din România, Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia de plăţi electronice din România, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", Consiliul naţional al întreprinderilor private mici şi mijlocii din România şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

AFACERI DE LA ZERO