Companii

Anomaliile din sănătate. Lunar, angajaţii plătesc contribuţii la sănătate de sute de lei, dar nu primesc servicii medicale mai bune

Anomaliile din sănătate. Lunar, angajaţii plătesc...

Autor: Georgiana Mihalache

10.02.2023, 00:07 48819

Un angajat român cu salariu minim contribuie lunar la stat cu 280 de lei pentru sănătate, ceea ce la final de an înseamnă 3.300 de lei, din datele ZF, colectate de pe platforma calculator-salarii.ro. Cu cât creşte salariul, cu atât contribuţia este mai mare, aceasta fiind de 10% din salariul brut în fiecare lună.

Totuşi, atunci când vrea să beneficieze de servicii decontate în baza contribuţiilor plătite, accesul este dificil, listele de aşteptare pentru investigaţii pe bilet de trimitere se întind pe câteva luni, iar ambulatoriile spitalelor de stat, acolo unde există, lucrează cu o capacitate redusă de personal.

În programul pentru anul 2023, CNAS a bugetat că va avea venituri din contribuţiile asiguraţilor de 43 mi­liarde de lei, cu 5 miliarde de lei mai mult faţă de 2022.

Iar într-un buget de 100 de lei pe lună la o primă minimă la un asigurător privat, un pacient ar primi un pachet de ambulatoriu cu şase consultaţii pe an, spitalizare şi intervenţii chirurgicale de 10.000 de lei pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO