Companii

Anomaliile din statistici: Din 12,6 milioane de locuitori apţi de muncă, mai puţin de 5 milioane lucrează

Anomaliile din statistici: Din 12,6 milioane de locuitori...

Autor: Adelina Mihai

21.10.2015, 00:07 4657
Aproape 3,7 milioane de români apar în statisticile resurselor de muncă la rubrica „alte categorii“. Ei nu sunt nici salariaţi, nici şomeri şi nici elevi sau studenţi.

„Aceasta este una dintre marile probleme legate de statistica forţei de muncă, pentru că sunt incluşi în categoria persoanelor ocupate cei care lucrează în agricultură, adică cei care au un pogon de pământ în familie. Este o minciună sfruntată, pentru că mulţi sunt, de fapt, şomeri pe termen lung“, a spus profesorul Marian Preda, de­canul Facultăţii de So­cio­logie şi Asistenţă So­cială din cadrul Uni­versităţii din Bucureşti.

Astfel, structura popu­laţiei arată că, dintre cei 19,8 lo­cuitori ai ţării, un număr de 12,6 milioane reprezintă „resursele de muncă“, în timp ce alte peste 7,2 milioane de per­soane reprezintă popu­laţia în afara resurselor de muncă.

Iar din totalul celor 12,6 milioane de persoane care pot lucra, numai 4,9 mi­lioa­ne de persoane au statut de sa­lariat, în timp ce alte 3,7 mi­lioane se află în „pre­gătire profesio­nală“, 3,5 milioane intră la rubrica generică de „alte categorii“, iar 0,47 milioane sunt în şomaj, potrivit datelor publicate ieri de INS.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro