Companii

Antreprenorii câştigă teren în faţa managerilor de multinaţionale în topul „100 cei mai admiraţi CEO“

Antreprenorii câştigă teren în faţa managerilor de multinaţionale în topul „100 cei mai admiraţi CEO“

Citiţi mai multe în catalogul 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO DIN ROMÅNIA - Business Magazin, lansat pe piaţă luni, 12 noiembrie 2012.

Autor: Razvan Muresan

13.11.2012, 00:05 959

46 din cei 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO DIN ROMÅNIA sunt antreprenori, un record al celor trei ediţii ale catalogului editat de revista Business Magazin, faţă de un număr de 35 în anul 2010. Şi chiar dacă un bancher, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, s-a clasat pe primul loc în topul admiraţilor, iar şefii de mari companii multinaţionale - Petrom, ING Bank, Dacia - nu lipsesc din top zece, surprinzătoare sunt ascensiuni precum cea a lui Mihai Marcu, preşedintele MedLife, care a urcat 38 de locuri faţă de anul precedent. Poziţii fruntaşe ocupă Dan Şucu, fondatorul Mobexpert, Raul Ciurtin, creatorul Albalact şi Dragoş Pavăl, preşedintele Dedeman, care şi-au făcut şi ei loc în top zece, astfel că şase antreprenori se află acum în prima parte a clasamentului, faţă de doar trei în prima ediţie.

"Nu orice fel de antreprenor a urcat în clasament", spune Sergiu Neguţ, partener în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Wanted Transformation Consultancy, care arată că cei mai admiraţi antreprenori au afaceri care nu au nimic de-a face cu statul: "Când un antreprenor are succes cu o afacere sănătoasă în condiţii de criză, meritele lui devin incontestabile. El nu mai este doar norocos sau talentat şi nici nu se mai poate presupune că este împins sau susţinut de buzunare mult mai adânci din afară. El construieşte şi construcţia lui capătă putere de exemplu pentru toţi managerii". Ioan Nicuţ, coach transformaţional şi de performanţă, sesizează că publicul devine din ce în ce mai matur şi poate identifica lideri locali ca pe un rezultat al vizibilităţii crescânde pe care o au şi pe măsura aportului lor social: "Afacerile româneşti apar ca un rezultat în afara paradigmei care a generat criza, iar cele multinaţionale urmează în cele mai multe situaţii acelaşi model ce a dus la crearea crizei".

Andrei Pitiş, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, re­marcă existenţa a doi antreprenori IT în primii trei clasaţi, respectiv Radu Georgescu, preşedinte al Gecad Group, şi Florin Talpeş, CEO al Bitdefender, ceea ce înseamnă că reprezentanţii segmentului de profil devin mai admiraţi şi pe seama nivelului înalt de com­petitivitate a industriei. Situaţia e favori­zată şi de lunga ex­perienţă de outsourcing, creând pro­duse pentru clienţi internaţionali încă de la începutul anilor '90. "Această industrie are un avantaj că nu are nevoie de ma­terie primă pentru a produce, ci doar de creier. Dacă faci un produs, îl poţi vinde de 1.000.000 de ori fără a-l produce de 1.000.000 de ori."

Dincolo de ascensiunea antreprenorilor, femeile au obţinut mai multe locuri în top 100 faţă de anii precedenţi - 14 în ediţia din 2012, faţă de nouă în urmă cu doi ani. Nume precum Mariana Gheorghe, şefa OMV-Petrom, Anca Vlad, pro­prietarul Fildas şi Catena, Cristina Bâtlan, fonda­toarea Mu­sette, sau Elena Cre­me­nescu, mana­ger al Sarantis, au devenit tot mai vizibile în spaţiul public şi în me­diul de bu­siness, cu re­zultate vizibile în topul ad­miraţilor.

Catalogul 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO DIN ROMÅNIA se află la a treia ediţie şi este întocmit pe baza voturilor a peste 400 de manageri de companii, antreprenori şi consultanţi din toate domeniile. Voturile au fost centralizate de redac­torii BUSINESS Magazin pe parcursul ultimelor două luni, pentru a da oca­zia unui număr cât mai mare de reprezentanţi ai mediu­lui de afaceri să-şi exprime opiniile despre oamenii a căror performanţă în bu­siness o apreciază în mod deosebit, raportat la competitorii lor, precum şi la rezultatele companiilor lor de-a lungul timpului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO