Companii

Antreprenorilor români le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut

Antreprenorilor români le-a şuierat glonţul pe la ureche anul trecut

Nicolae Palfi deţine o treime din Romaqua, una dintre companiile locale care au traversat criza cu bine

Autor: Ioana David

28.02.2011, 23:55 135

Omul de afaceri Nicolae Palfi, care deţine 31% din acţiunilegrupului din industria băuturilor Romaqua, afirmă că mulţi dintrejucătorii mari din economie au văzut cum le-a şuierat glonţul pe laureche anul trecut, perioadă pe care o califică drept "foartegrea".

Palfi, 53 de ani, care împreună cu Octavian Creţu controleazăunul dintre cele mai puternice businessuri româneşti din industriabunurilor de larg consum, a făcut bilanţul anului 2010.

Într-unul dintre primele interviuri acordate presei, el spune căpentru prima dată în viaţă în 2010 a fost pus în situaţia de a "numai înţelege nimic".

"Nu mai era loc de predictibilitate, nu mai era absolut nimic deluat în calcul. Trebuia să te mişti de pe o zi pe alta", a mai spusPalfi, care este şi vicepreşedinte al Romaqua.

Cu toate acestea, se poate consideră că Romaqua a depăşit cubine anul 2010 în condiţiile în care volumul vânzărilor companiei ascăzut cu 4%, iar cifra de afaceri s-a majorat cu 17%.

În 2009, Romaqua a rulat un business de 125,8 mil. euro.

Pe de altă parte, businessuri româneşti precum Diverta(controlată de Octavian Radu), Astra Vagoane (Cristian Burci),Leonardo (Florin Panea) sau Flanco (Flamingo, afacere preluată deSebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu de la Asesoft) au fost mai puţinnorocoase şi au fost prinse în vârtejul financiar.

În special, afacerile controlate de antreprenori locali ausimţit din plin criza de lichidităţi, dar şi înăsprirea condiţiilorpe care băncile le-au cerut pentru acordarea de credite. Fără plasade salvare a unei companii-mamă, businessuri cu afaceri de zeci demilioane de euro au cerut insolvenţa şi protecţie faţă decreditori.

Economia scade continuu de doi ani de zile în pofida unorîmprumuturi de 20 mld. euro pe care România le-a contractat de laorganisme internaţionale. În plină criză, dobânzile au crescut, iarpieţele monopoliste au putut să majoreze preţurile.

"Generaţiei noastre i-a fost dat să treacă prin toate. Am trecutprin comunism, am trecut şi prin cutremure. Acum am dat de criză.Criza ne-a adus foarte multă experienţă şi ne-a adus cu picioarelepe pământ. Cu toate acestea, nu am putut să-mi dau seama care aufost cauzele crizei la noi în ţară", mai spune Palfi.

Pentru el, lecţia învăţată în timpul crizei a fost aceea demobilitate, de a nu crea "un colos cu picioare de lut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO