Companii

ANUAR ZF: 100 cele mai valoroase companii din România. Cum arată top 10: Jumătate dintre afaceri au capital majoritar românesc. Trei businessuri antreprenoriale îşi fac loc la vârf

Autor: Cristina Roşca

22.11.2019, 18:15 692

Cele mai valoroase 10 companii din economie sunt „cotate“ la 32,4 mld. euro în 2019. Acest an este al treilea cel mai bun an de după 2006, când a fost realizată prima ediţie a catalogului Cele mai valoroase 100 de companii din economie. Rămân istorice evaluările din anii de boom 2006 şi 2007.

Topul celor mai valoroase 10 companii din economie a suferit o serie de modi­fi­cări în 2019, cea mai im­portantă fiind faptul că uni­cornul românesc din IT UiPath a devenit pentru prima dată lider, fiind evaluat la 6,3 mld. euro. Astfel, com­pa­­nia fondată de Daniel Dines şi de Marius Tîrcă, antreprenori care deţin încă pachetul majoritar în cadrul firmei, a depăşit producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom şi perla ener­getică a statului, Hidroelectrica.

Pentru UiPath, 2018 a fost primul an în care şi-a făcut loc în clasament, com­pania ajungând în prim-plan după ce a reuşit să atragă o serie de majorări de capital de la fonduri de investiţii gigantice.

Acest an este primul de la editarea catalogului când ocupantul locului întâi în clasamentul celor mai valoroase fir­me nu mai este un jucător din ener­gie. Ani la rând, pe parcursul celor 13 ediţii anterioare, prima poziţie a fost adjudecată fie de Hidroelectrica (doi ani), fie de OMV Petrom (unsprezece ani).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO