Companii

Anuar ZF Top 1.000 cele mai mari companii din România: comerţul, lider detaşat după cifra de afaceri. Industria, cel mai mare angajator

Anuarul ZF se află la a opta ediţie şi este realizat cu susţinrea Deloitte

Anuarul ZF se află la a opta ediţie şi este realizat cu susţinrea Deloitte

Autor: Dana Ciriperu

07.04.2025, 00:06 173

Top 1.000 cele mai mari companii din România este condus de OMV Petrom, o companie din energie, urmată de Automobile Dacia, cel mai important jucător al industriei prelucrătoare, iar pe trei se află OMV Petrom Marketing, o firmă cu activităţi în comerţ.

În top zece sunt cinci companii din comerţ, trei din industria prelucrătoare şi două din energie.

Imaginea „micro“ este repre­zen­tativă pentru cum arată top 1.000 per ansamblu.

Comerţul este lider detaşat după cifra de afaceri, număr de companii prezente în top şi rezultat net total, dar acest lucru nu este o surpriză pentru nimeni, în condiţiile în care despre reindus­trializare şi fabrici mai mult vorbim de 35 de ani decât să facem ceva.

Şi totuşi, industria îşi câştigă poziţia de lider la locurile de muncă create şi susţinute de firmele din top 1000. Responsabilă de numai 29% din cifra de afaceri totală a top 1.000, industria are peste o treime din salariaţi. Comerţul are 44% din business cu un sfert din totalul de angajaţi.

Care-i surpriza? Evoluţia sectorului IT şi telecom, care creşte ca reprezentare în top 1.000, cu 47 de firme prezente şi 47 mld. lei cifră de afaceri cumulată, foarte aproape de 10 mld. euro. Cu acest rezultat, este pe locul 4 în topul sectoarelor, după comerţ, industrie prelucrătoare şi energie.

Energia e cel mai mare generator de profit din top 1.000, cu trei companii de stat cu rezultat net de cel puţin 1 mld. lei în 2023: Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica.

Topul celor mai mari 1.000 de companii din România este realizat după cifra de afaceri din 2023 raportată de fiecare companie (CUI) în parte şi include doar companiile (persoane juridice) al căror bilanţ aferent anului 2023 era depus până la data de 1 ianuarie 2025).

Criteriul de departajare în clasament este cifra de afaceri raportată în 2023, astfel că în top nu sunt incluse firme care nu au depus bilanţul până la data realizării acestui clasament.

Anuarul ZF se află la a opta ediţie şi este realizat cu susţinrea Deloitte.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels