Companii

Anul 2012 devine cel mai bun an de la Revoluţie încoace pentru investiţiile în energie. Ce s-a constuit de peste 2,6 mld. euro

Anul 2012 devine cel mai bun an de la Revoluţie încoace...

Autor: Roxana Petrescu

24.11.2012, 17:00 1427

Anul 2012 va fi cel mai bun an din ultimii 22 în ceea ce priveşte investi­ţiile noi în unităţi de producere a energiei electrice. În total, proiecte de circa 2.000 MW, cât trei reactoare de la Cernavodă, în valoare de peste 2,6 miliarde de euro au prins contur, un record al ultimelor două decenii, scrie revista Business Magazin (www.bmag.ro).

 

În 1996 a fost pus în funcţiune primul reactor nuclear al centralei de la Cernavodă. În 2007 a fost cel de-al doilea reactor nuclear de la Cernavodă. Au urmat cinci ani de tăcere. La finalul lui 2012 vor mai fi însă o centrală pe gaze de 530 de milioane de euro la Brazi, turbine eoliene de alte două miliarde de euro şi câteva panouri solare, toate noi. În alte cuvinte, anul 2012 va fi cel mai bun an de la Revoluţie încoace în ceea ce priveşte investiţiile noi în unităţi de producere a energiei. "Din 1990 şi până în anii 2000 s-a făcut Unitatea 1 de la Cernavodă. Apoi au mai trecut zece ani pentru ca o altă unitate să fie pusă în funcţiune, iar alături de ea au mai fost puse alte câteva unităţi de producere a energiei electrice, dar mici. Este o diferenţă imensă faţă de anii de dinainte de '89", spune Răzvan Nicolescu, director de afaceri publice şi reglementare în cadrul OMV Petrom.

Această diferenţă imensă de ritm se vede şi în vârsta parcului de producere a energiei electrice din România. Potrivit Strategiei energetice 2011-2035, o strategie care încă este în faza de proiect, pe plan local sunt circa 18.000 MW de capacitate instalată. Unităţile sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi cererea locală, dar acesta este de fapt un confort fals pentru că circa 80% din termocentrale au fost instalate în perioada 1970-1980, având în prezent durata de viaţă depăşită. Tot aşa, aproape o treime din hidrocentrale sunt nişte bătrâne doamne care ar trebui să iasă la pensie. Problema este că în ciuda acestei situa­ţii, sistemul energetic a fost sistematic neglijat în ultimii 20 de ani, aşa că pentru următorii 20 de ani România are în faţă o notă de plată uriaşă de 40 de miliarde de euro pentru a înlocui mai bine de jumătate din sistemul energetic care azi încă aprinde luminile pe plan naţional.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO