Companii

Anul 2012 va începe prost: angajatorii recrutează mai puţin în primele luni

Anul 2012 va începe prost: angajatorii recrutează mai puţin în primele luni

Autor: Adelina Mihai

13.12.2011, 00:04 1337

Peste 640 de angajatori locali susţin că vor face mai multe angajări decât concedieri în primele trei luni ale anului viitor, însă previziunile de angajare sunt mai pesimiste decât cele manifestate pentru ultimul trimestru al acestui an, potrivit studiului realizat de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup Ro­mânia.

Astfel, dacă unu din cinci angajatori crede că îşi va mări numărul de angajaţi în perioada ianuarie-martie 2012, 14% din aceştia susţin că vor face concedieri, în timp ce majoritatea (64%) nu estimează că vor avea schimbări în structura de personal.

"O astfel de evoluţie era de aşteptat dată fiind starea de incertitudine generată de climatul economic actual. Angajatorii sunt nevoiţi să-şi menţină competitivitatea şi des­chiderea pe pieţele în care activează, având în vedere fluctuaţia privind cererea pentru produsele şi serviciile lor. Până la apa­riţia unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil angajatorii vor rămâne rezer­vaţi în ceea ce priveşte angajările şi vor adăuga personal doar atunci când acest lucru este absolut necesar", a spus Valentin Petrof, Country Manager al Manpower România.

Studiul Manpower a folosit un indi­ca­tor, previziunea netă de angajare, rezultat în urma diferenţei dintre procentul de com­panii care urmează să facă angajări şi procentul de angajatori care urmează să facă disponibilizări. Astfel, pentru T1 din 2012 previziunea netă de angajare este de 6%, în scădere cu 5% faţă de T4 din 2011, dar în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 8%.

Cele mai optimiste planuri de angajare le au angajatorii din domeniul retailului, unde previziunea netă de angajare este de 15%. De asemenea, un nivel ridicat al intenţiilor de angajare îl au şi angajatorii din industria prelucrătoare, unde indicatorul este de 14%.

O evoluţie negativă în ceea ce priveşte efectivul de salariaţi o prevăd însă angajatorii din agricultură, cu o previziune de -6%.

"O nouă recesiune poate întârzia sau nu să apară. Ce este cert e că pentru a o depşi cât mai repede şi pentru a evolua ulterior, este nevoie pe de o parte de protejarea şi creşterea locurilor de muncă taxabile, iar pe de altă parte, de crearea de caractere capabile să facă faţă noilor provocări, tot mai complexe, de ordin economic, politic, moral. La nivel global, această schimbare este accentuată şi deja confirmată. O măsură precum creşterea numărului de zile libere prin adăugarea de noi sărbători legale poate să afecteze în mod direct creşterea economică", a mai spus Valentin Petrof.

Manpower România este unul dintre jucătorii din top 5 de pe piaţa serviciilor de resurse umane, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri estimată la 18,7 mil. euro, în creştere cu 48% faţă de anul anterior. Principalii competitori ai companiei sunt Adecco România, Lugera & Makler, Trenkwalder sau APT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO