Companii

Anul 2020, marcat de pandemia de COVID-19, a dus la prima scădere din ultimii cinci ani ca afaceri, număr de angajaţi şi număr de companii pentru producţia locală de medicamente. Fabricile locale de medicamente au generat 4,4 miliarde de lei, însă pandemia a mai redus din jucători

ANALIZĂ ZF

În 2020, una dintre problemele industriei producătoare de medicamente a fost creşterea preţurilor la materii prime.

În 2020, una dintre problemele industriei producătoare de medicamente a fost creşterea preţurilor la materii prime.

Autor: Georgiana Mihalache

03.02.2022, 13:00 394

♦ Problemele legate de materii prime şi resurse umane sunt principalele provocări pentru fabricile locale.

Numărul fabricilor de medi­ca­mente s-a contractat în 2020 faţă de anii anteriori, lucru care a avut impact şi în cifra de afaceri generată de industrie, care a scăzut uşor cu circa 500 mil. lei, dar şi în numărul de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Astfel, dacă în 2019 funcţionau 173 de companii în producţia de medicamente, anul 2020 a dus la dispariţia a 11 astfel de firme, iar industria a pierdut 160 de angajaţi.

Datele analizate de ZF sunt cumulate pe baza a două domenii de activitate – fa­bri­carea produselor farmaceutice şi fa­bricarea produselor farmaceutice de bază.

Deşi şi înainte de pandemia care a de­butat în 2020 producţia locală de medi­ca­mente era redusă, în comparaţie cu im­por­turile medicamentelor realizate de giganţii far­ma, criza sanitară a accentuat pro­vo­că­rile cu care se confruntă fabricile locale, în special cele de talie medie sau mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO