Companii

Anunţ-şoc al britanicilor de la Glaxo: Închidem fabrica de medicamente din Braşov

Anunţ-şoc al britanicilor de la Glaxo: Închidem...

Autor: Ioana David

27.06.2013, 22:35 4719

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat ieri pe neaşteptate că va închide fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov, care anul trecut a avut afaceri de 104 mil. euro şi un profit de 11 mil. euro, din cauza unei supracapacităţi de producţie la nivelul grupului.

Fabrica de la Braşov este al doilea mare producător local de medicamente după cifra de afaceri înregistrată în 2012 şi este singura din cadrul GSK care se închide. „Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele orale solide“, a spus Pascal Prigent, directorul general al GSK Ro­mânia.

Fabrica era şi unul dintre cei mai mari exportatori farma, iar 60% din produse mergea la export în 2011, în circa 80 de state. La Braşov, GSK a transferat producţia unor medicamente precum antidepresivul Seroxat sau  Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA.

Europharm este prima fabrică de medicamente din Ro­mânia care se închide, iar anunţul a fost o surpriză în con­diţiile în care GSK anunţa în urmă cu patru ani că face din România bază de export de 300 mil. euro pentru un antidepresiv.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO