Companii

AOAR, după aprobarea majorării pensiilor cu 40% de Parlament: Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România

AOAR, după aprobarea majorării pensiilor cu 40% de Parlament: Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România

Autor: Roxana Rosu

22.09.2020, 17:05 244

 Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei şi că numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creşterii veniturilor populaţiei, inclusiv ale pensionarilor.

„Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România”, spun reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat.

Oamenii de afaceri susţin că, deşi şi alte state ale UE au înregistrat în anul 2020 creşteri mari de deficit bugetar, acestea au fost cauzate de efectele pandemiei şi nu sunt, în principal, de natură structurală, precum în cazul României.

”Deficitele de 8-9% din PIB, ca efect al pandemiei sau al implementării unor programe de sprijin pentru economie, cum este situaţia altor ţări europene, sunt total diferite de acelaşi deficit determinat de majorarea unor cheltuieli permanente, precum în cazul României.

Pieţele internaţionale nu tolerează deficite excesive pe termen lung!”.

Declaraţia vine în contextual în care PArlament a aproba astăzi proiectul de rectificare bugetară, principala modificare adusă proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. PNL a anunţat că va ataca decizia la CCR. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat. că votul pe rectificarea bugetară este „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”.

În opinia AOAR, toate eforturile de reducere a costului de finanţare sunt compromise prin această măsură, România expunându-se riscului de scădere a rating-ului de ţară.

”Spirala periculoasă poate continua cu măsuri de la partenerii europeni, afectarea fondurilor europene alocate României şi adâncirea efectelor crizei”.

AOAR recomandă prudenţă şi responsabilitate în utilizarea logicii electorale pentru luarea deciziilor de natură economică al căror cost va fi suportat de întreagă societate şi în timp, de generaţiile următoare.

 
AFACERI DE LA ZERO