Companii

"Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around". Accident aviatic, evitat la limită pe Otopeni. 400 de oameni ar fi putut muri - VIDEO

 "Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, go around". Accident aviatic, evitat la limită pe Otopeni. 400 de oameni ar fi putut muri - VIDEO

Autor: Sandu Cristiana Geanina

19.07.2011, 12:50 13322

Două avioane ar fi putut să se ciocnească, în 11 iulie, peAeroportul Otopeni, potrivit relatărilor din presă, şeful DirecţieiInvestigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor,Mircea Ciucă, declarând pentru MEDIAFAX că incidentul este analizat,dar nu se pune problema unei tragedii.

Presa a relatat că cea mai mare catastrofă aviatică din istoriaRomâniei a fost la un pas să se producă în urmă cu o săptămână, maiexact pe 11 iulie.

Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom şi un AirbusA320 al companiei greceşti Aegean Airlines. Aeronava româneascăvenea de la Paris şi urma să aterizeze pe Aeroportul Otopeni, doarcă pe capătul aceleiaşi piste se pregătea pentru decolare aparatulde zbor elen, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Separe că pilotul Aegean ar fi înţeles că are permisiunea de a sealinia pe pistă pentru decolare, deşi în acelaşi timp avionul Taromprimea aprobarea de aterizare.

"Aoleu! I'm so sorry! Aegean, stop rolling, please! Tarom, goaround", a exclamat controlorul de trafic român, în momentul încare a realizat ce ar fi urmat să se întâmple.

Şeful Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din MinisterulTransporturilor, Mircea Ciucă, susţine însă că cele două avioane nuau fost aproape unul faţă de altul, aeronava Tarom fiind la patrukilometri de pragul pistei de aterizare atunci când a primit"instrucţiunile de ratare", în timp ce aeronava companiei elene nuera oprită la poziţia de aşteptare, fiind poziţionată greşit pepistă.

Când pilotul a pus avionul grecesc în mişcare, turnul de controla intervenit şi l-a oprit. "Nu se pune problema că a greşitcontrolorul de trafic sau cei de la Tarom. Analizăm evenimentulpentru a vedea dacă şi unde s-au strecurat erori, pentru a facerecomandări de siguranţă, noi nu dăm sancţiuni", a declarat MirceaCiucă, pentru MEDIAFAX.

Mircea Ciucă a precizat că a cerut informaţii referitoare laacest incident de la toate părţile implicate, respectiv companiileROMATSA, TAROM şi Aegean Airlines.

La bordul celor două aeronave se aflau în total aproape 400 depasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO