Companii

Apar primele date privind consumul în 2020: Afacerile din comerţ au crescut în martie cu 3,9%, ritm în scădere faţă de cel înregistrat în lunile anterioare, şi cu 9,4% în T1

Apar primele date privind consumul în 2020: Afacerile...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2020, 09:17 436

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în martie cu 3,9% faţă de perioada similară din 2019, ritm în scădere faţă de cel înregistrat în lunile anterioare, în timp ce vânzările din primul trimestru au fost cu 9,4% mai mari comparativ cu primele trei luni de anul trecut, arată datele INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul a urcat în martie cu 4,1%.

Ritmul de creştere al vânzărilor s-a temperat în martie, pentru a doua lună consecutiv, de la 13,8% în februarie.

”Principala componentă a PIB va fi afectată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc în perioada următoare, însă apreciem că punctul de maximă intensitate a fost în luna aprilie. Incidenţa pandemiei va determina intrarea într-un nou ciclu economic, în care evoluţia consumului privat va fi susţinută de ameliorarea graduală a climatului din piaţa forţei de muncă şi de nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare”, a comentat ANdrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Cele mai mari creşteri an la an au fost înregistrate în luna martie a acestui an de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu un plus de 17,4%.

În schimb, comerţul cu amănuntul  al  carburanţilor  pentru  autovehicule  în magazine specializate s-a redus cu 8,3%, iar vânzările de produse nealimentare cu 1,6%.

Ajustat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2020, comparativ cu luna martie 2019 comerţul a înregistrat o creştere cu 4,1%.

Analizând datele pe primul trimestru, creşterea de 9,4% a fost influenţată mai ales de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, care s=au majorat cu 14,6%, de produse nealimentare (+7,5%) şi de comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,7%). Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au cresct 7,5%.

Faţă de februarie, în martie afacerile au avut un avans de 5%, pe serie brută. Ajustat la numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate afacerile au scăzut cu 3,6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO