Companii

Apăraţi prima linie, sistemul medical. Doar şase jucători privaţi preiau cazuri cu Covid 19 de la stat, dar încep să apară primele cereri de întrerupere a activităţii din partea operatorilor privaţi

Apăraţi prima linie, sistemul medical. Doar şase...

Autor: Georgiana Mihalache

14.04.2020, 07:00 1821

„Fiecare încearcă să se adapteze sub o formă sau alta. Unii cu un spirit civic mai dezvoltat, unii nu“, spune medicul Wargha Enayati.

Complementaritatea între sistemul public şi cel privat de sănătate despre care vorbeau la unison opera­to­rii privaţi, dar şi re­pre­zen­tanţi ai autorităţilor, nu se vede în situaţia de criză prin care trece România acum, provocată de răspân­direa corona­vi­rusului. Doar şase unităţi me­dicale pri­vate se află în prima linie de luptă cu co­ro­navirusul, alături de spitalele de stat, potrivit unui ordin al Minis­terului Sănătăţii din 3 aprilie.

Diaverum, Fresenius, două centre de dializă, Nefromed, Avitum, MedLife Arad şi Monza sunt operatorii pri­vaţi pe care statul i-a transformat în centre suport de preluare a pacienţilor cu coronavirus. Acestora li se mai adaugă şi centre de dializă, pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a nomina­lizat. Pacienţii confirmaţi sunt trataţi în rest în spitalele municipale sau judeţe­ne. Între timp, trei jucători privaţi - MedLife, Gral şi Clinica Sante - au solicitat certificate de urgenţă pentru între­ruperea totală sau parţială a activităţii.

„E foarte important să nu mai existe discriminare între sectorul pu­blic şi cel privat. Cred că trebuie să existe un tratament egal, pentru că banii care se adună în bugetul CNAS nu sunt banii guvernului, ci ai contribuabililor şi orice cetăţean are dreptul la servicii medicale de ca­litate“, declara Ludovic Orban, pre­mierul României, când discuta despre ordonanţa privind accesul liber al operatorilor privaţi la banii din programele naţionale.

Sistemul privat este o piaţă estimată la circa 7 mld. lei, cu un boom în ultimii cinci ani prin achiziţii şi investiţii în clinici şi spitale.

În România sunt 515 spitale în total, potrivit datelor publice de la INS, dintre care 368 sunt spitale de stat şi 147 sunt private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO