Companii

Apetit pentru dezvoltare în pandemie. Guvernul a acordat ajutoare de stat de 170 mil. euro în 2020 pentru 30 de proiecte de investiţii

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

24.03.2021, 07:00 468

Numărul de ajutoare de stat este aproape dublu faţă de 2018 şi mai mare şi decât în 2019, deşi acea perioadă era una de creştere economică.

Guvernul a aprobat în 2020 aju­toare de stat pentru 30 de pro­iecte, cu o valoare to­ta­lă a in­ves­tiţiilor de peste 500 mil. eu­ro. Din această su­mă, ce in­clu­de atât cheltuieli eligibile, cât şi ne­eligibile, mai bine de o treime repre­zin­tă aju­torul de stat. „Cifrele anului 2020 arată foar­te bine şi ne confirmă faptul că investi­to­rii au în­cre­de­re atât în revenirea contextului eco­nomic glo­bal, cât şi în economia ro­mâ­neas­că şi în mo­dul în care autorităţile româ­ne susţin me­diul de afaceri“, spune Iulian Sorescu, ex­pert în ajutoare de stat, con­sul­tant finan­ciar şi de business şi intrapreneur în cadrul casei de avocatură Noerr. 

Numărul de ajutoare de stat este aproa­pe dublu faţă de 2018 (19 proiecte) şi mai ma­re şi decât în anul anterior (21), deşi acea perioadă era una de creştere economică. Toate cele 30 de proiecte de investiţii pentru care a fost aprobat ajutor de stat vor genera peste 3.400 de locuri de muncă.

Conform analizelor Noerr din ultimii ani, investitorii străini derulează analize extinse cu pri­vire la ţările unde vor efectua investiţii, îna­inte de a alege locaţia finală.

Astfel, România se poziţionează din ce în ce mai bine în aceste cla­samente, numărul mare de proiecte de tip gree­nfield atrase fiind un indicator în acest sens.

În procesul de selecţie se iau în considerare mai multe criterii importante, precum infrastructura, costul, disponibilitatea şi calificarea forţei de muncă, costul şi disponibilitatea utilităţilor, nivelul de predictibilitate şi taxare fiscală, cât şi ajutorul de stat.

„Dacă în urma comparării primelor criterii România nu este favorită, în momentul analizării ajutorului de stat disponibil, ea devine foarte atractivă, în mare măsură datorită intensităţii maxime a ajutorului de stat de 50%, cel mai mare nivel din Europa Centrală şi de Est.“

Pe lista companiilor aprobate pentru a primi ajutor de stat în 2020 se regăsesc atât nume de companii multinaţionale, precum Bosch, Universal Alloy Corporation Europe, care de obicei investesc sume considerabile în România, dar şi companii antreprenoriale româneşti precum Minet sau Teraplast, care sunt încurajate prin aceste metode de finanţare să dezvolte local proiecte de succes, explică Iulian Sorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO