Companii

APIA: Vânzările de maşini electrice vor creşte cu cel puţin 70% în 2023. Ne aşteptăm la o creştere a primelor Rabla şi Rabla Plus. Tot în 2023 vom avea cel puţin un brand nou chinezesc în România

APIA: Vânzările de maşini electrice vor creşte cu cel...

Autor: Bogdan Alecu

03.02.2023, 11:00 320

Constructorii chinezi se pregătesc să intre şi în România cu cel puţin un brand nou pe măsură ce şi aici vânzările de maşini electrice înregistrează deja creşteri puternice Bugetele AFM pentru programele Rabla sunt aşteptate să crească, însă va exista şi un plafon de preţ pentru accesarea subvenţiei.

Cererea pentru ma­şini electrice tot mai mare în Europa şi inclusiv în Româ­nia va a­trage noi ju­că­tori pe piaţa locală şi în pre­mieră pentru ultimii ani, compa­nii pot semna în 2023 noi con­tracte de importatori auto.

„Avalanşa producătorilor chi­nezi în Europa deja există. Luca de Meo, preşedintele ACEA, a trimis către Comisia Europeană o scrisoare prin care spunea că Europa nu este pregă­tită să facă faţă Chinei şi Statelor Unite când vine vorba de ofensiva pe piaţa de electrice şi mesajul este unul co­rect, Europa nu s-a protejat. În Europa se im­portă din China maşini elec­trice fără taxe, însă maşi­nile electrice euro­pene sunt taxate în China. Ne aşteptăm ca anul acesta să existe re­glemen­tări“, a spus Dan Var­die, preşe­din­tele Asociaţiei Pro­du­că­torilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Miza o re­prezintă creş­terea competi­tivităţii pe plan local, în condiţiile în care chinezii vin cu maşini cu baterii mai mari şi preţuri mai mici decât concurenţii europeni. Constructorii chinezi au investit de la început direct în maşini electrice, în timp ce con­structorii europeni încă investesc şi în dezvoltarea de maşini cu motoare termice. Mai mult, China este în prezent şi un foarte mare produ­cător de baterii pentru ma­şini electrice, cea mai importantă şi scumpă componentă a acestora.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO