60% din totalul medicamentelor cu preţuri sub 10 lei sunt produse în România, iar eliminarea acestora de pe lista de medicamente compensate ar însemna distrugerea industriei românesti de medicamente, cu consecinţe grave pentru întreaga economie, este de părere Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Vasile Cepoi, fostul ministru al sănătăţii, anunţa că intenţionează să elimine de la compensare medicamentele neesenţiale, ieftine, cu o valoare până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, care costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual.
"Impactul bugetar al eliminării medicamentelor compensate cu preţuri sub 10 lei ar fi extrem de redus, acestea reprezentând doar in jur de 11% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primele 8 luni ale anului din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetări şi analize de piaţă Cegedim. În schimb, aceste medicamente au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România, ceea ce indică folosirea pe scară largă a acestora, în special de către populaţia cu venituri reduse", se arată într-o scrisoare deschisă a APMGR adresată Primului Ministrul, Victor Ponta, care este şi ministrul interimar al sănătăţii.
Documentul mai arată că dacă în România se utilizează aproximativ 400 milioane de cutii de medicamente cu prescripţie medicală, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 lei ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumătate din acestea.
► Vedeţi aici scrisoarea deschisă a APMGR