Companii

Aproape jumătate din cei 1.900 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii vor intra în şomaj

Aproape jumătate din cei 1.900 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii vor intra în şomaj

Autor: Mediafax

29.03.2012, 00:03 805

Aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie, după ce acţionarul majoritar rus a notificat, miercuri, conducerea sindicatului asupra acestei intenţii.

Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, miercuri pentru Mediafax că angajaţii care vor intra în şomaj vor beneficia de trei salarii compensatorii, conducerea sindicatului încercând să negocieze obţinerea unor facilităţi suplimentare.

"Am primit, miercuri, notificarea din partea acţionarului majoritar rus că un număr de 799 de angajaţi din cei 1.904 câţi are combinatul Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi. Procedura a început acum şi cel mai probabil persoanele respective vor intra în şomaj începând cu luna iunie. Angajaţii vor primi trei salarii compensatorii conform contractului de muncă, dar conducerea sindicatului va încerca să obţină ceva în plus", a spus Pascu.

El a precizat că a avertizat autorităţile locale şi judeţene de mai multe ori asupra situaţiei grave de la Mechel Câmpia Turzii, nefiind luată nicio măsură de preîntâmpinare a unei disponibilizări masive a angajaţilor.

"Miercuri se desfăşoară la Moscova o şedinţă a grupului Mechel şi aşteptăm să vedem ce alte decizii vor fi luate. Cu câţi angajaţi rămânem nu se va putea face mare lucru în combinatul de la Câmpia Turzii", a spus liderul de sindicat.

Potrivit acestuia, notificarea de disponibilizare a fost transmisă şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel are în România aproximativ 7.000 de angajaţi.

Afacerile a trei dintre cele patru companii siderurgice deţinute de grupul rus Mechel în România au urcat în primele nouă luni ale anului trecut cu 72%, la 2,1 mld. lei (503,8 mil. euro), însă acestea au raportat pierderi cumulate de 246,6 mil. lei (58,6 mil. euro).

Pe lângă cele trei combinate, care sunt listate la bursă, grupul Mechel mai deţine în România şi compania Ductil.

Combinatul de oţeluri speciale Mechel Câmpia Turzii (INSI) şi-a majorat vânzările cu 49% în primele trei trimestre ale anului trecut, la 480,5 mil. lei (114,3 mil. euro) şi a raportat de asemenea pierderi de 69,4 mil. lei.

Combinatele deţinute de Mechel pe bursă, respectiv cele de la Târgovişte, Câmpia Turzii şi Brăila, au în prezent o capitalizare cumulată de 137 mil. lei (31,5 mil. euro).

Grupul Mechel este controlat de miliardarul Igor Zyuzin şi este una dintre cele mai mari companii din sectorul metalurgic şi minier din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO